Publicerad i Odling, Sallad

To go industral

När man odlar vill man att det ska växa. Såklart. Men när man står det med kliande fingrar och fröpåsen i handen i januari och tänker att ”det är väl lika bra att så i hela krukan/boxen/ska jag spara på det där lilla som är kvar i påsen? De gror säkert inte allihop.” Nä, så funkar det inte – fast man tror det varje vinter. För antingen så gror de inte alls, eller så sprutar det upp plantor. Det senare är ju ett visserligen roligare bekymmer, men det är problem med var man ska göra av allt. Och sen, vem som ska äta allt… Det är lätt hänt att det plötsligt blir en mindre industri att odla sallad. Den här gången var det dock bara ca 40 fina pluggplantor av romansallad som skulle placeras isär, men minnet från min första balkongodling lever än. Jag hade tagit egna frön av petunia året innan – det är VÄLDIGT små frön, så små att man får andas försiktigt så att de inte blåser bort. Jag hade en liten liten plastask och sådde i och tänkte ”egenhändigt tagna frön gror nog inte så bra..” Jodå. Jag planterade balkongen full och det blev jättevackert, men med lite matematik räknade jag ut att om jag tagit hand om alla plantor hade det blivit 1800 (!) plantor. Balkongen var väl sådär 3kvm… Det hade räckt till hela hyreshuset. Och mitt hjärta blöder när något som växer måste kastas 😢

Hallå! Det är trångt nu!

Mycket fina rötter 😍
Lite hängiga av omställningen

Det blir ett test av tålighet kyla. En får bo ute from nu, om några dagar får vi se hur den ser ut – inatt gick bra, -6° var tydligen ingen fara (alltså ute.. Och där insåg jag att jag måste sätta ut en termometer med minne så att jag kan ha kontroll, annars blir ju försökssvaren luddiga.)

Helen Thayer – den modigaste salladsplantan

Namngivningen av den här modiga plantan gav endel huvudbry. Först tänkte jag André, som försökte flyga luftballong till nordpolen, men det är ju synd om den får namn efter en som dött under äventyret, dömt att misslyckas liksom. Sen tänkte jag att det ju är märkligt att det bara är gubbar som äventyrar som ska få cred. Såå, nu heter hon Helen Thayer som kvinnan som 1988 ensam tog sig på skidor till nordpolen.

Att odla är verkligen att meditera, djupfundera och att utbilda sig på alla plan.

Annons

3 reaktioner till “To go industral

  1. 😊ja sådär tänker man med frön.”Bäst att så några fler för säkerhets skull ” och sen blir ju fröna för gamla o gror inte och då har man s.a.s. slösat bort dom på ingenting.
    Det var inte dåligt att få så mycket petunior. Jag har ingen tur med dom som jag försökt så själv.
    Vilka jättefina salladsplantor. Tror nog de kommer bli goda och uppätna. Den där sorten tror jag kan växa länge.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s