Publicerad i Odling, Paprika, tomat

Mellantid

Den period när man gjort klart alla omplanteringar och väntar på att det ska bli tillräckligt varmt i växthuset för att ställa ut allt där är ganska jobbig. Man tittar på sina plantor under lysröret och tycker att det inte händer så mycket – jämfört med alla andra trädgårdsnördsbilder ser de inge värst ut. Men sen när man kikar tillbaka på ens egna bilder om hur växterna såg ut för ett par veckor sen så inser man att det inte står still.

Så kommer oron – ska de förväxa sig innan de kan flytta hemifrån? 😱

Jag har nu börjat flytta ut mindre känsliga växter. Romansalladen (Helen Thayer) har ju överlevt expeditionen, en natt var utetemperaturen nere på – 5, men i växthuset hade det bara precis varit under nollan. De överblivna små tomatplantorna har planterats i egna krukor och står under bubbelplast. Därinne håller det minst en grad varmare än utanför, dessutom jämnar den ut tempen lite, 31° utanför stannar på 26° under.

Chili och paprika växer på, flera sorter har börjat blomma – det nya långa lysröret är verkligen toppen! Zlata har tom satt frukt 😃

Dock är det lite fundersamt med dessa ödem. De värst drabbade bladen blir gula och ramlar av.

Igår hade jag den stora lyckan att hitta en liten bortglömd bytta med överblivna tomater, som fick komma isär. Det blir en intressant prövning, de var vääääldigt små. 😏

Provar också att dela tåget med dill, de hade gulnat så jag gissar på näringsbrist.

Har också fått en liten potatistanke att börja gro i hjärnan. Jag ska nog göra en/två rader i gräsmattan och då endast odla ovanför gräset. Tänker lägga tidningar, på med jord i med potatis och täcka med allt möjligt efter hand. Hörde nån som odlat i pallkragar med grus och fått bra resultat så detta borde ju också kunna funka. Jag såg en bild på en blå avlång potatis som verkar spännande. We’ll see.. 😃

Annons

3 reaktioner till “Mellantid

 1. Verkar som tomatplantorna här har känt av utetemperaturen. Börjar bli djungel i tomat rummet. När törs man sätta ut i växthuset tro? Känns som det är väldigt länge om man ska vänta tills helt riskfritt (järnnätterna).
  Undrar om du ens behöver lägga tidningar på gräset om du ska odla potatis. Kikade på Strömsö där la de potatisen direkt på nedslag nässmor o sen bredde på halm undan för undan. Gräsklipp är också bra (ev. bättre ) och Agneta Andersson från trädgårdsskafferiet på fb hade fått jättebra skörd med mossriv som täcke. Visst är det kul att få exprimentera🙄.

  Gilla

  1. Jaha, men ingen jord först för potatisarna? Jag gillar ju jord rättså mycket och är lite tveksam till jordlösa metoder, men det är klart, det sparar ju ryggen förstås 😁
   Kan du inte sätta ut en termometer med minne där du kan kolla kallaste under natten och jämföra med hur kallt det är utanför? Jag har ju testat så och hos mig klarar man nollan ner till att det är – 4 ute, så då räknar jag med att – 5 borde funka om jag har fiberduk på. Sen är det ju alltid bäst att ta ut dom under en varm period, alltså inte när det är mulet/regn och 7° dygnet runt.. ☺️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s