Publicerad i Odling, persika, växthus

Upp till kamp!

Så har kampen mot sköldlössen börjat 😣 det känns ojämnt – de är så många, en bautaarmé liksom och jag är ju helt själv..

Nåväl, de fick sig en duvning igår och även om det är många kvar så fick jag bort flera tusen av dom. Gu’ va äckligt egentligen. Men jag har bestämt mig för att inte använda bekämpningsmedel, isf kan jag ju lika gärna köpa frukten i affären. Och blir det för jäkligt då får trädet flytta ut. Oftast brukar det vara såhär i början av säsongen de är som värst.

Den här gången använde jag hårt sprut med vatten. Det knepiga är att komma åt ALLA grenar på ALLA sidor. Det är ju inte så litet längre trädet. Ibland brukar jag roa mig med att först klämma ihjäl så många jag kan och sen spruta vatten. Vattnet är ett måste för att tvätta av kladdet som lössen gör och som är det som är farligast för trädet. Det ger grogrund för andra angrepp och äckliga kryp.

Igår togs krukorna från jordkällaren in i växthuset. Jag vet att det är i senaste laget, men jag hade lite glömt bort dom.

Note to myself är att till hösten inte spara plantor som är trögstartade om de inte är förskräckligt rara. Det är väldigt mycket jobbigare att hiva runt med krukor med jord i än tomma 😏

Nu är precis alla tomater utburna och det ser ut på chilisar och paprika som att de också vill ut. Grunnar på om jag ska börja våga plantera tomaterna där de ska vara.

Och så blev det påfyllning av jord i pallkragarna, jorden är tagen från det som grävts bort från skogen där det ska bli väg. Den är så svart och mullig, tror att det är lerjord. Hoppas jag. Så att det inte är nån jävel som dumpat olja i skogen och det är det jag odlar biodynamiskt i..

Och blåbärsbuskarna har överlevt plantering.

Det ska bli några till här i bara jag kommer iväg till nån välsorterad plantskola.

Annons

2 reaktioner till “Upp till kamp!

 1. Tråkigt med dom där sköldlössen. De verkar uppstå ur tomma intet o hyran på nåt vis. Seg o ojämn kamp blir det förstår jag. Men tål persika att stå utomhus om du blir tvungen till det?
  Hur mår ryggen efter allt krukbärande?
  Just idag känns det som det absolut skulle gå att plantera ut tomaterna. Men man kanske inte ska vara för säker😐?

  Gilla

  1. Persikan borde klara sig, den ska tåla zon IV är det sagt. Precis, den här veckan verkar inte vara några problem med kyla, det är nästan lite för varmt under bubbelplasten.
   Och ryggen, ja, lite ont förstås och stel men ingen ischias än. Peppar, peppar osv osv. 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s