Publicerad i experiment, lök, Odling, potatis, tomat, växthus

Värmebölja och allt händer på en gång!

Plötsligt är den långa väntan slut – det blir 25° varmt och jag har fingrarna i jorden alla lediga stunder. Det gäller att prioritera, fundera ut vad som är mest viktigt just för stunden och att planera ihop med väderprognoserna. Just idag ska det åska hela dagen. Igår och i förrgår var det superfint så nu sitter grönsaksfrön och småplantor fint i sina lannen och sörplar i sig av regnet.

Min trognaste följare gillar potatislandet, det blir väl varmt och gott där antar jag.

De har fått lite gräsklipp som täcke för att hålla värmen och hålla undan ogräs. Det känns som att jag är helt i rätt fas för en gångs skull.

Både kålrabbi och salladsplantor a har haft en bra utveckling i sina krukor.

Morotsexperimetet går vidare, än så länge är jag hoppfull. Det är små morötter i pluggarna, dock är det väldigt mycket rötter också.

Förgroningen av rödlöken gick över förväntan, på de få dagar de fick smaka på jord hann det börja växa både lite rot och lite grönt 😃

Jag sätter dom med flit väldigt tätt för att inte slösa med plats då jag tänkt att gallringsskörda vartefter.

Jag har även satt min sista potatis – för i år iallafall. Amandine fick vänta lite längre i växthuset då den inte groddade sig så fort. Det berodde på lagringsbarheten enligt plantskolan. Swiften däremot har det redan kommit upp små gröna skott från kan man se när man lyfter på höt.

Sparrisarna har kommit igång och det är tur att Nosen inte förstår att han kan beta av dom för annars skulle jag inte få några – han gillar dom minst lika mycket som jag!

Hunden som älskar sparris får alltid sista stumpen.

Jag är lite fundersam på när de ska växa så mycket så att det räcker till en riktig skörd att ta med in och tillaga. Som det är nu (och har varit i flera år) så blir det ett par skott i taget som blir klara, man bryter av och hinner äta upp innan man har kommit till köket. Lägga på lite hösilage kanske 🤔

Igår blommade den här:

Jeffersonia diphylla

Och jag hann med att fota som tur var för nu är blomningen över. Sen har jag ju denna mest för de gulliga fjärilsbladens skull. Och för att den var ett fynd på en trädgårdsmarknad, den är tydligen VÄLDIGT ovanlig.. Det svenska namnet är vit presidentsippa.

Eftersom kylskåpet (som alltid) liknar en öken och dammråttorna börjar bita en i tårna ska jag flytta in i växthuset idag. Tomatplantorna är uppsorterade och ska grävas ner och chili och paprika ska få flytta ut. Så får vi se om Inga eller Någon Annan i hushållet kan tänka sig att tämja råttor och jaga hem mat.

Annons

En reaktion till “Värmebölja och allt händer på en gång!

  1. Mina sparris ar har överlevt vintern i växthuset och fick sattes ut på landet och nu är det fyra små vippor där☺. Sex frön (tradera igen) har såtts så får vi se om det kan bli en liten sparrishäck så småningom. Dröjer visst flera år innan de växt till sej.
    Jag har också satt lök sådär tätt i en odlingslandskap. Det BORDE funka. Farbror Grön säger ju det🙄.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s