Publicerad i chili, Odling, Paprika, pelargon, tomat

Skörda-rensa-skörda-repeat

Det känns att det varit en lång skördeperiod som bara fortsätter och fortsätter. Och inte mej emot, även om man ibland längtar liiite till urstädat växthus.

Det urstädade kommer dock närmare i etapper – igår plockades det som satt kvar av chili och paprika;

Habanero, Citronchili, Sweet Banana, Penispeppar, Vampire, Lombardo och Zlata

Tidigare har dessa tagits in;

Sweet Banana och Zlata
Lombardo, Penispeppar och Habanero

Plantor som ska försöka övervintra planterades i lite mer hanterliga krukor. De har ju alla mer eller mindre löss och vissa klipptes ner helt.

Några fick dock ha kvar kalufsen en stund till.

Andra plantor har också tagits undan för vintern, min egen bebispelargon Nillala har fått komma in i sovrumsfönstret så att den säkert klarar sig, tillsammans med några fler pelargoner som jag är extra rädd om och som inte är alltför stora. De största pelargonerna har fått flytta in i jordkällaren.

Fuchsiorna hade fryst och de ska utsättas för experiment och bo i växthuset hela vintern. Jag ska bädda in dom ordentligt. Teorin bygger på att jag vet att de är hyfsat tåliga och kommer tillbaka även efter frostknäppar. Och jag behöver verkligen spara på ryggen OCH tiden till våren. Är de redan i växthuset borde de dessutom komma igång lite fortare.

Vissa delar av odlingssäsongen går mot sitt slut, potatisprojektet håller vi på att äta upp, det har inte blivit jättemånga, men Bordeauxen har gett stora fina och Swift medelstora lite fler. Amandine sparar jag lite på.

Kålrabbin har gett några huvuden (eller vad man nu kallar det) och smakar finemang. Och det tycker ff kållarverna 🐛… 🙄 Rödbetorna är ganska små, nästa år får jag testa på nåt annat sätt. Purjon fortsätter växa och är väldigt fin om än inte jättestor. Squash har jag skördat några stycken giganter och några mindre – dock glömde jag hur känsliga de är, en minusgrad och de så maffiga bladen ser ut som snorloskor 😥 skulle ju förstås ha plockat in de små som fanns kvar. Den självsådda salladssenapen fick leka ruccola och var med i en kräm till långkokat kött – smakade bra. Det som ff får sitta kvar är purjo, morot, kålrabbi och det fåtalet rödbetor som är kvar.

Jag är lite velig om huruvida tomaterna ska få sitta kvar eller ej.. Men de mognar ff fram där de hänger så beslutet blev att ta in de som hängde på lite utsatta ställen, tex längst fram uppe vid taket, det är alltid där det fryser först. Så här långt har det blivit ca 38kg tomater, jag har aldrig förr vägt in och räknat ihop hur mycket det gett men det känns som att det iaf är mycket mer iår mot förra året.

De tomater som jag är lite besviken på är Indigo Rose, som alltid brukar vara så produktiv har verkligen missat målet, några enstaka frukter bara. Brandywine och andra biffar trivs inte så värst bevisligen, få och endast normalstora frukter. Indigo kumquat är för lågproduktiv även om de är goda. Orange Sweet Cherry har varit som Snowberry vilken är lite smaklös.

Plantor som skött sig bra är:

Scotland Yellow, Garden Pearl, Whippersnapper, Sweetie, Sungold, Bumblebee, Black Sweet Cherry, Green Envy, Principe Borghese (som har gett mycket, men som inte riktigt har den hållbarhet som jag föreställt mig), Rosa, Siberia, Irish Candy (den är såå god så den är förlåten sin inte jättestora skörd), Blue Fruit är ok även om den inte heller ger så stora frukter. Ponderosa har många tomater på gång, de har inte mognat än så jag vet inte vad de smakar men de torde hålla sig bra med tanke på hur långsamt de mognar.

I Sälen och Trysil har den första snön fallit så Winter is Comming (❤️❤️) även om jag nog har lite mer tid på mig innan den är här. ❄☀

Annons

2 reaktioner till “Skörda-rensa-skörda-repeat

  1. Vilken färgprakt på chilisarna.Chili verkar inte va min grej men det som man inte lyckas med måste man väl prova igen? Nån planta borde väl gå. Man behöver ju inte så många med tanke på hur mycket de smakar👹👺😊.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s