Publicerad i Odling, potatis, tomat

Skörda skörda varje lörda’ 🎶

Man slutar aldrig säga det: vilken fantastisk sommar, och nu också fin höst! Förra helgen och veckan innan (v 41) – högsommarvärme, strålande sol. Denna vecka var det lite svalare men ff soligt och fint. Idag ser det dock ut som att locket är på – perfekt dag för att ta hand om skörden alltså.

Potatis med form som beskriver vad jag känner för den här tacksamma och anspråkslösa knölen.

Potatis är verkligen en otrolig växt! Den har fått växa på och klara sig så gott det gått i hösilaget, nu har sen länge blasten vissnat och jag hämtar in det vi behöver ha till middag vartefter. De lagras under höet – som äntligen börjat förmultna lite, det händer ju inte så mycket på den fronten när det inte finns nån fukt – och jag tror att de fortsatt växa även utan blast. Dessutom fryser de ju inte därunder i första taget. Potatisodling har verkligen visat sig vara enkelt och förvånansvärt självgående. Ingen rensning, ingen vattning, ner med knölar, vänta, skörda och bli mätt ❤️🥔❤️

Avtäckning av Amandine
Amandine, de sista morötterna och de små usla rödbetorna.

Först trodde jag att potatisskörden inte var så värst när det blev ca 5st/satt potatis. Sen fick jag veta att det var en god skörd. Nu känner jag mig mer än nöjd, tio liter av ett kg sättpotatis (vad nu tio liter potatis kan väga..😏)

Igår tog jag till sist in resten av tomaterna. Men som vanligt har jag ju svårt att bestämma mig om säsongen är slut, som i helt slut, över och totalt till ända. Så mycket slut att det bara är att riva ut alla plantor och städa. Tänk om det är nån av de blommor som sitter där och blommar skulle kunna utvecklas till en tomat? Det hopp mitt hjärta känner för växter som har den minsta lilla chans till överlevnad är svårt att inte bry sig om och bara rafsa ihop alltihop, även fast jag (som i min hjärna och med mitt förnuft) VET att de kommer frysa och bara bli vidriga att rafsa med.

Resterande tomater och vindruvor

Den sista tomatskörden uppgick till 11.2kg. Betyder en totalskörd för året på 49.2kg. Plus det som man går och trycker i sig hela tiden. Över 50kg tomater. Tja.. rätt okej känns det 🤩😌

Färdiga tomatbrickan = finaste fruktfatet

Nu sorterar jag upp dom efter mognadsgrad på brickor som får stå i matkällaren. En bricka kommer dock stå inom ätbart avstånd så att man kan plocka när man är sugen. Och förstås som prydnad.

Tomater på eftermogning, de som verkar bli klara först högst upp
Ponderosa vintertomat 3kg från två plantor.

Det är ganska spännande med sorteringen också, det är några gröna som jag inte tror att det blivit några färdiga av än. Vi får se framöver vad det kan vara för sort, tror att de kommer från en fådd planta.

Gröna strimmiga än så länge, får se hur de blir sen.

Avslutar med några bilder från växthuset igår..

Annons

3 reaktioner till “Skörda skörda varje lörda’ 🎶

  1. Så fina o stora potatisar! Det är så himla kul att få skörd när man nästan trott att det inte skulle bli nåt den här torrsommaren.
    Och så mycket tomater, jag tror nog du direktmumsat mer än ett kg😘…

    Gilla

    1. Haha! Ja, garanterat. Tror att jag nog får i mig bortemot ett halvkilo varje gång man går in där o är lite hungrig – det är typ det bästa som finns, att vara hungrig o glufsa i sig en massa tomater 🍅 💕

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s