Publicerad i Odling

Inbäddning

Inatt kom det några snöflingor (väldigt några – alldeles för lite för att ropa jippi) och igår blåste isvindar. Idag var det ff lite kallt ute men i växthuset kom det en stund upp i 22°, perfekt att pyssla därinne alltså 😍

Det är några blommor som ska få övervintra i växthuset i år. Det är en chansning, jag vet, men det är så tröttsamt att bära alla tunga krukor från altanen, in i jordkällaren nu och sen till våren, först till växthuset – böka runt som där samtidigt som alla småplantor ska bo där – sen vidare ut på altanen igen. Dessutom är de fruktansvärt trögstartade så vissa av dom börjar ju inte blomma förrän det nästan är dags att ta in igen. Nu får vi se om detta är bra eller ej, i annat fall får jag väl köpa nya sticklingar..

Jag har grävt djupt ner i bädden närmast väggen, tagit plantor utan krukor, lagt dom i gropen och fyllt på med jord över. Gammalt torrt gräsklipp fick toppa högen.

Fuchsia till vänster, salvia, lavendel och chokladblomma till höger

Även salvia, lavendel och chokladblomma fick en bädd, dock inte lika djup och de fick också ha krukorna kvar. Jag betraktar dom som något tåligare, lavendel kan ju med lite tur klara sig utomhus.

Det finns också purjo som kommer att få stå kvar till jag använder dom. O så har jag en liten hund som blir otroligt uttråkad och trött när det ska hållas på i växthuset. Hela tiden. 🐶😴

Nos och purjon

Jag har satt om en amaryllis som haft sommarlov tills nyss. Nu ska den stå några veckor i mörker inan den får komma in och börja växa.

Amaryllis

Idag kan vara den sista gången vi ställer om klockan – är lite tvehågsen, skönt att inte dribbla med tiden men jag vill ju ha sommartid året om.. 🙄

Och apropå tid, idag fick jag veta att den svenska tiden som vi har är baserad på Laxåtid, för längesen hade vi olika tider i Sverige, när man bestämde vilken tid som skulle gälla för landet utgick man från tiden som var mittemellan Stockholm och Göteborg dvs Laxå. Kul kuriosa som sätter Laxå på kartan. 😀

Annons

2 reaktioner till “Inbäddning

 1. Mycket pyssel med alla blommor. Hoppas de klarar sej.
  Vart har du förvarat amaryllisen? Jag har försökt spara men antagligen på fel vis för de har aldrig lyckats blomma igen.
  Lavendlarna här har klarat sej utan at ta in men det kanske mer tur? Nu har jag några som jag faktiskt lyckats få fram från frö. Dom kanske bäst att fjäska lite för.

  Gilla

  1. Amaryllisen får komma in när det blir minusgrader på allvar, förut har de kommit om ett par år men då har jag haft dom inne hela tiden, ville se om det blir sgörre/flera stänglar såhär. Lavendel kan ju verka ganska tålig, men inte i de arktiska vindarna i kringsjötorp tydligen, vet inte hur många lavendlar som fått sätta till livet här.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s