Publicerad i Odling

Adventsstök

Så kom vi plötsligt till advent (alltid lika snopet). Dock välbehövligt, det är såå trögt med mörker all ledig tid, förutom helgerna då är man får komprimera all uteverksamhet till de få någorlunda ljusa timmarna. Sen dröjer det ju ett bra tag tills det vänder men det blir åtminstone lite lättare när man får ha lite glada ljusslingor kring sig. Den här helgen har det blivit adventspyssel med att göra några hyacintgrupper. Jag är väldigt förtjust i mossa men särskilt i lavar 💕 och har gjort till lite sport att inte köpa så mycket till grupperna. Hyacinterna var jag förstås tvungen att köpa men sen är krukor och korgar såna som jag nån gång köpt på loppis – varför köpa en ny när de är precis lika fina begagnade? Då kan man ju lägga pengar på det viktiga istället, nämligen blommorna. Den här gången var det hyacinter och en julros som inhandlades, till jul blir det nog lite fler. Jag brukar också ta skott så att det finns egenuppfödda gröna växter till grupperna, det är så himla roligt! Uteblomma med julros, gran, ormhassel och snöbär Innegrupper med gran, tall, hyacint, mossa, bägarlav och lummer. De nu (väl)torkade fröna har tagits omhand och kommit i sin skokartong. Och hör och häpna! Det är faktiskt några frön som kommit i jorden också! Medans jag ännu har lite tomater kvar från årets odling har jag sått fem frön av Garden Pearl (det ska bli fyra plantor). De ska få stå under lysrör som jag också fått upp igen 😃 Märkligt nog blev det knökfullt på en gång. De stolkiga chilisarna som jag tar bort blad på så fort de visar sig, jag försöker ju svälta ut bladlössen.. Pelargonerna som inte fick plats i fönstret när ljusstaken skulle te’, några skott samt två stycken frösådda pelargoner. De är enormt spännande, mamma är den kärleksröda storblommiga. Detta är verkligen inte likt mig, jag brukar tycka det är så skönt när man stänger ihop växthuset och inte tänker odling på några månader. Så icke i år. För en vecka sen när jag köpte smörgåsar på Ica fick jag dom i en sålåda och insåg att det var ett tecken. Jag sådde spenat, rödbeta och ärtor för att kunna få lite eget grönt nu när man måste köpa ända från Spanien. För ett par veckor sen togs de sista potatisarna upp. Jag är faktiskt väldigt nöjd med dom, så lätt att odla och så goda. Nästa år… 🥔🥔🥔🥔😁
Vissa är helt klart lite mysko i formen.. Här: en molekyl..
Även de sista kålrabbisarna skördades ihop med några kvarglömda morötter 🥕
Glappet mellan odlingssäsongerna har kortats rejält får jag säga 😃 Glad advent!
Annons

2 reaktioner till “Adventsstök

  1. Va kul att du är så peppad och får så fin skörd fortfarande.
    Bra idé det där med att så salladsblad och annat. Man har ju fått en annan syn på det där som rest väldigt långt. Jag sådde lite olika frön i en drivbänk ute, sallad, kålrabbi m.m. de såg lite trötta ut när det var kallt för nån vecka sen men nu är de fina igen. Får se om de klarar sej vidare när det kyler på igen.

    Fina blom-lav-moss grupper du gjort☺.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s