Publicerad i Odling

Det börjar om..

Så har odlingsåret så smått börjat igen, utan att knappt ha tagit paus. Lampan i hallen med diverse växter har stått på en ett bra tag, dock är det mest övervintrare och några krukväxter som haft den stora lyckan att bokstavligen få stå i rampljuset 🤣 de ärtor, rödbetor och spenatblad som kom har delvis ätits upp, men det sista fick jag kasta 😳 de utomordentligt envisa bladlössen som bott på chili och paprika gillade smågrönt och koloniserade även där. Och det blir föör äckligt, blad med löss vill man inte äta 🤐. Försökte tom frysa bort dom, ställde ut plantan i ca – 5° ett dygn, hoppades att bara det övre av bladen skulle dö och att de skulle återhämta sig. Och såklart att lössen skulle frysa ihjäl (som att stendö).

När plantan kom in i värmen igen ruskade lössen på sig och hoppade av den döda plantan likt råttor som lämnar ett sjunkande skepp. Luskampen fortsätter alltså, paprika och chili har sprejats med såpa-rödspritsblandning och har nu varit fria någon vecka. Gissar att det inte är över än dock..

Fjolårets kvarvarande lusbehandlade chili & paprika

I början av december såddes ju några fönstertomater av sorten Garden Pearl. De är fina små blommande plantor nu och det sitter faktiskt några kart på dom 😎

Garden Pearl
Garden Pearl
Årets paprika och chilibebisar

Sådde för ett par veckor sen nya chili och paprika. De gror fasligt fort – på bara en vecka – om de får ligga uppe på jorden. Väldigt roligt att kika på groningssprocessen också.

Chiliembryon

Ska nog hitta några fler frön och prova i år. Och förresten har Östansjö Trädgård frö-öppet på onsdag, så då får det nog bli en liten sväng in där 😀

Nu blir det lite söndagskaffi!

Annons

2 reaktioner till “Det börjar om..

  1. Visst är det kul med tomat ”året om”. Även om de blir rätt dyra (elen). Har precis idag skördat två (2) små röda tomater från fönsterbänken. Rättså goda (måste tycka så efter långa väntan)de var från skott som jag tog i höstas och jag vet inte alls vad det var för sort. Nu har jag några små Wilmor på G. Men sen har inga blommor än.
    Att paprikor gror på uppepå jorden det visste jag inte, det ska jag prova☺.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s