Publicerad i morot, Odling, potatis, vitlök,

Slutskörd ute đŸ„”đŸ„•

I helgen som gick var det dags att ta upp potatisen. LĂ€ste om förra Ă„rets skörd (jag har ju gjort pĂ„ exakt samma sĂ€tt iĂ„r – odlat pĂ„ grĂ€smattan, tĂ€ckt med hösilage) och hoppades pĂ„ lika mycket i Ă„r trots att jag varit lite skeptisk, blasten har inte vĂ€xt pĂ„ som den gjorde dĂ„ tex. Det visar sig att det har varit pĂ„ tok för blött under höet, förra Ă„rets skörd som sĂ„g ut sĂ„hĂ€r Potatisskörd 2018 Ă€r ett fagert minne. Årets potatisar som kommer av fler sviiindyra kilo sĂ€ttpotatis gav fina men fĂ„ potatisar. Det blev nog knappt utsĂ€det tillbaka, men man styr inte över vĂ€dret. Kan vara sĂ„ att jag inte ska vara för snabb att lĂ€gga pĂ„ mer hö sĂ„ fort blasten kikar upp.

Sommar- och vintermorot

TvÄ pÄsar morotsfrön gav en lÄda morötter. Jag Àr nöjd, de blev jÀttegoda och har fÄtt agera morotssoppa med ingefÀra, chili och vitlök.

Vitlök

Vitlöksskörd frÄn en vitlök som börjat mjukna i kylskÄpet i vÄras. Förodlade i krukor i vÀxthuset innan utplantering. VÀldigt nöjd med mÀngd och smak pÄ dem men lite förundrad över varför vissa blir klyftiga och andra som hela lökar..

Rödbetsrumpa och morotshjÀrta

Rödbetor dĂ€remot! 😡 De har verkligen gĂ€ckat mig flera Ă„r nu, i vĂ„ras vĂ€xte det pĂ„ med sĂ„ fin blast och jag trodde att det skulle bli bra skörd. Haren/rĂ„djuren var dock ocksĂ„ sugna pĂ„ dom men det sĂ„g Ă€ndĂ„ ut som att de repade sig. Men icke, smĂ„ ynkliga betor! TvĂ„ fröpĂ„sar blev mindre Ă€n 1 kg skörd. Typiskt – jag som Ă€lskar rödbetor! Jag mĂ„ste lĂ€sa pĂ„ mer och göra om – och göra rĂ€tt!

Bönor Ă€r nog det som gĂ„tt allra bĂ€st Ă€ndĂ„, borlotti och en purpurfĂ€rgad störböna satte jag, det blev Ă„tskilliga kg att mumsa pĂ„ i vinter. LĂ€ste ju ocksĂ„ om att avokado ska gĂ„ att byta ut mot bondböna i tex guacamole, vilket excellent trick med tanke pĂ„ nĂ€rodlingsprincipen och dessutom Ă€r det sĂ„ sĂ€llan avokadon faktiskt Ă€r bra, antingen Ă€r den omogen/sönderklĂ€md. 😀

Att skörda Ă€r verkligen bĂ„de roligt och trĂ„kigt – men envisare Ă€n en Ă„sna försöker ju igen, pĂ„ nytt sĂ€tt och med andra grödor.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s