Publicerad i Odling

Ljus i mörkret

Det är faktiskt påtagligt ljusare nu (äntligen!) fast det har varit rätt tungt nu med regn, rusk och stormvindar ett tag. Och dessutom mitt allt det mörka – vinter utan minusgrader och utan snö 😭, endast korta glimtar av solen, Australien brinner – kris bland insekterna. Nu tror man att en halv miljon arter kan komma att utrotas. Det ser mörkt ut för jordklotet och oss.

Och då! Då kommer det en så fantastisk dokumentärfilm om några hängivna människor som flyttar från storstan till en gård. De lägger om verksamheten till ekologisk inriktning med en fantastisk mångfald vad gäller djur och grödor i samklang och med hjälp av vilda djur och växter. Den romantiska drömmen är flera gånger på väg att krossas pga skadedjur och extremväder men de kämpar tappert vidare och gör hela tiden justeringar i sitt sätt att möta problemen. Till slut vänder det. Det är så förundrade att det faktiskt går, de här människorna bedriver sin verksamhet på ett sätt som främjar det vilda. Och naturen gör saker utan att människan behöver eller ens bör styra. Tex kindpåsråttorna (eller jordekorrar som de eg heter) som gnager på fruktträdens rötter så att träden dör skapar också gångar i jorden som dränerar vid mycket regn. Ankor som rensar citrusparken på sniglar. Exemplen är många.

Jag läste om ett liknande exempel:

På en odling besprutades för att bli av med löss. På en annan odling besprutades inte. Den gav betydligt högre avkastning, inte för att lössen var färre utan för att där fanns även termiter som med sina grävda gångar i jorden skapade bättre vattentillförsel till grödan. På den besprutade odlingen dödades även termiter (och andra organismer) och grödan växte inte lika bra bara av sig själv, utan hjälp av tex termiter.

Kontentan är att vi människor måste sluta styra och ställa som vi håller på, vi kan aldrig ana och föreställa oss hur hela väven hänger ihop – tar vi bort eller lägger dit något så skapas en obalans som helt kan slå ut naturen vi försöker utnyttja.

Den här filmen gör att hoppet för oss och jordklotet väcks, frågan är bara om vi hinner?

Om du ännu inte sett filmen; här är en länk

https://www.svtplay.se/video/25356591/varan-lilla-bondgard

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s