Publicerad i chili, kategorisering, Odling, Paprika, tomat

Fröinventering och planering

Sportlovstider utan snö, massor av trälig blåst och drabbats av ett extremt envist fruntimmersvirus 🤧😷 Typiskt för den typen av virus är att man är sjuk utan att vara dålig. I detta fallet har det inneburit hosta i åtskilliga veckor och förkylning med kluck i öronen. Utan att vara tillräckligt dålig för att bara ligga under täcket, rättså enerverande. Men man hinner komma ikapp sig själv lite och odlingsplanerna slår i taket. Frön har inventerats, tabeller med färger, storlekar och sorter har skapats.

Kontroll.

Det är riktigt gött när man på en enda plats kan titta på alla frön och leva i förvissningen av att man har full kontroll över hur det kommer att vara med odlingarna. Ända tills man har lagt de små gynnarna i jorden 😆

För en sak kan man vara säker på och det är att fröna kommer inte göra som man tror, hoppas eller vill. Vissa kommer gå över förväntan – gro snabbt, växa bra osv. Andra kommer inte att göra det. Och det är det som är tjusningen.

I en podd som jag lyssnar på pratar man om intermittent förstärkningen som är grunden för att vi människor blir så beroende av tex sociala medier, spel osv. Jag är helt övertygad om att den också driver mig i mitt odlande. Att det är den som gör att jag tre timmar efter att fröna är i jorden faktiskt går och kikar: ska de ha kommit upp? 😂 Fenomenet intermittent förstärkning fungerar genom att jag på något sätt blir belönad (bekräftelse tex) vid lite randomartade tillfällen. Detta med att belöningen sker bara ibland och inte alltid är ett så starkt sätt att befästa ett beteende så att människan (gäller även för andra djur) kan ge upp allt i sitt liv som är värt något för att få det. Lyllos mig som bara är odlingsberoende då..

Tomatfröinventering

Tomattabellen innehar idag 38 sorter. Betyder 2-3 av varje sort i växthuset. Jäkligt futtigt känns det när man tänker på antal frön alltså. Inte lika futtigt när man funderar på mängd förväntade tomater. Tidigare års skördar har gett ju gett ca 45-50kg. Ansenlig mängd frön där dô.. 😁

Chilifröinventering

13 sorters chili. Rekord för mig, men det är lite tomt längst bort i kolumnen superhet…

Paprikafröinventering

Som jag skrivit om tidigare, paprika är inte min bästa gren, men eftersom jag är envis så.. Och åtgärdsprogrammet är skrivet; stora krukor, mycket näring.

Annons

4 reaktioner till “Fröinventering och planering

 1. Såna fina tabeller över vad som finns att så och hur tidiga, vilken färg, hur stark osv. Det går att förfina allt känns det som.
  Det är så sant det där med intermittent förstärkning. På hösten: aldrig mer odla brysselkål. På våren: om jag skulle så några brysselkål? Jag har ju ändå några frön kvar och i år blir det nog bättre. Aldrig ge sej! Bra inställning! Sådde tomatfrön i förrgår. Kikade till dom idag.Ska någon tittat upp?

  Gillad av 1 person

  1. Haha! Exakt så! Konstigt nog klarade jag ju av mitt löfte om att inte sätta både rädisor (inte gott) och kål (fjärilar + inte tillräckligt gott) förra året. Får se hur det går iår 😆 och det kan löna sig att bevaka tomatfrön – nu på morgonen ca 36h senare – har Indigo Rose visat grodd 🍅❤️

   Gilla

   1. Ja kanske det. Men nej, jag är nog inte så viljestark ändå. Och sen få andra att göra som man säger…det är ju nästan en omöjlighet för mej.
    Kikade på tomaterna idag. Några hade tittat upp lite! Så kul! Då blir man uppmuntrad. Det var nog de tidiga, som Wilma och Ildi bl.a.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s