Publicerad i ärtskott, Odling, purjo, växthus

Bortglömd asviktig rapport!

Den 14 februari var inte bara Alla hjärtansdag i år – det var också den dagen som min fönstertomats första tomat blev röd på. Rekord! En hel månad tidigare än förra året och alltså nytt pb i tomatodling ”a la caracha, a la caracha.. 🎶”

Fönstertomat klar! 🍅

Den är en som stått i sovrumsfönstret sen jag städade ur växthuset i höstas och då var det en sensommar-självsådd liten krake. Eftersom den är röd gissar jag på att det är en Red Robin, fast den sorten hade jag inte där i somras så isf är det en som blivit kvar sen året innan.

Och gissa vad?! Varför tog jag inte med några fler plantor in? Eller satte några frön? Klantigt! 🤨 Jag lovar att bättra mig till nästa vinter (men det orkar jag bara inte tänka på nu).

I höstas gjorde jag ju också försök på sådd av lite spenat och andra bladiga skott som jag tänkte plocka av. De har ju såklart inte hänt något med sen de grodde i princip så nu fick de komma in i värmen, jag vill ha hemodlad sallad! I samma veva som de kom in sattes även ärtor för ärtskottsodling.

Mjölkpaket är verkligen bra grejer! Här ärtkrubba

Vitlöken den växer vidare, den verkar inte bry sig särskilt om att det kan bli kallt igen.

Vitlök och några av de stillastående höstsådderna

Sagan om Purjon

Purjo alltså! För två år sen satte jag en påse med frön. Några av stråna fick inte plats i landet (hur nu det är möjligt, den som har sett storleken på ett purjostrå tänker att det nog kunde bändas ner nånstans..) så de blev kvar i byttan rätt länge. Såg rätt miserabla ut. Så de kördes ner i kanten av bädden i växthuset. Växte endel. Gick inte åt under sommaren, eftersom jag hade så mycket ute, och fick stå kvar över vintern. På våren var de superstora. Och det kom häftiga blomknoppar. Dessa stod fina med stora bollar, typ allium, först med knopp sen med blommor och till sist som fröställningar hela sommaren! På hösten böjde jag ner hela bollarna i papperspåsar för att samla in fröna. Nu när det är dags att så de små liven har de börjat gro alldeles av sig själva 💚

Fröställningar purjo
Bebispurjo

Att odla är verkligen att bli belönad tusenfalt!

Annons

2 reaktioner till “Bortglömd asviktig rapport!

  1. Alltså det här med lök i alla dess former.Det är nog bland det roligaste att odla. Dessutom så användbart. Här tittar vitlöken upp på friland(hoppas den inte ogillar den plötsliga vintern idag), purjon från i somras står grön o grann i växthuset och i sadelkammaren hänger fortfarande några gula och röda lökar i fint skick. Ska försöka fröså gula lökfrön i år. det tycker jag varit svårt att få till men har några frön kvar som ska provas i alla fall.

    Gilla

  2. Ja så är det verkligen! Jag har också kvar både röd och gul lök som är hur fin och bra som helst. Det där med att så lök var ju lite lurigt tydligen, de måste sättas tidigt eftersom de tror att de ska.. sluta växa vid midsommar..? Pga ljuset eller nåt. Eller hur det var. O då skulle ju jag sätta lök supertidigt hade jag tänkt, men det har inte blivit av än. Måste ta tag i det där. 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s