Publicerad i chili, fuchsia, gurka, Odling, Paprika, tomat, växthus, vindruva

Det går framåt..

Märkligt vad blåsigt det är hela tiden. Det drar på så att det ruskar med huset var och varannan natt. Det är lite tröttsamt faktiskt. Tur man kan vara inne i växthuset och pyssla.

Nu är all jord utbytt, 30 kärror ut betyder 30 kärror in. Resulterat i en såpass överansträngs axel så att det fick lov att bli paus ett par dagar emellan. Astråkigt! Men nu är det bättre och snart är jag nog starkare än innan 😉💪

Fuchsiorna har grävts fram och planterats, de har startat upp sig med sina vita skott som jag alltid är så rädd om (och alltid råkar ha av 🙄) men som nästan alltid torkar in och det kommer andra gröna skott istället.

Plantering av upptagna fuchsior.

De flesta tomaterna har fått flytta ut, bara de lågväxande står kvar inne. Det har varit lite skiftande drag under galoscherna (de har vuxit lite dåligt) och jag misstänker att min kompostjord var för stark, flera plantor har dött, flera är hängiga och ganska många har vuxit bara pyttelite. Trenden verkar följa sorten, Indigo Rose är inte någe fin, medans Scotland Yellow är kraftig.

Tomatkuvös

Jag satte ju två gurkfrön tidigt för att ha som fönstergurkor.. Den här bilden togs för tre dagar sen, nu är den vänstra på väg in under gardinstången och den högra har blomknoppar.

Tv Louisa th Hopeline (ampelsort)

Chili och paprika är bra på gång, det blommar lite här och var och nån har tom fått en antydan till frukt.

Chili Volcano

De förstådda nykomlingarna Maja och Zimmertomate är vansinnigt lämpade som fönstertomater! Det är så knubbiga och stadiga – verkligen ett föredöme för alla andra tomater 😁 hoppas att det är goda tomater också..

Zimmertomate & Maja

En annan nykomling för i år är Lucinda. Den är så vacker att den absolut gör sig som prydnadsväxt.

Lucinda

Lökstråna har fått tillskott på jord, några togs ur byttan och fick ny jord i botten, andra la jag nytt uppepå. Lite trassligt att få in emellan stråna men håller man på en stund så går det. Känns som att det alternativet var bättre för löken – det visar sig..

Konstigt med odlandet och trädgårdsfixandet – det känns alltid bra och avkopplande att hålla på, men det är lite stressigt nu på våren och det märkliga är att ju mer man blir klar med desto fler grejer tänker man ut att man ska göra. Det bara ramlar på en nya idéer liksom och innan man hinner hejda sig har man dragit igång nya projekt. Ett exempel: var lite trött på min gamla Zilga-druva (mycket druvor, kärnor och lite sura), fick några pinnar till en grön kärnfri sort av grannen. Alla Några tog sig, men ska bara ha en i växthuset – de äter upp allt ljus därinne annars. Dock måste då gammeldruvan ut. Sagt och gjort. Men först måste ladväggen målas. En son i behov av pengar lejdes. Det tog några dagar innan omplanteringen kunde ske men nu är jag nöjd, väggen målad, rankan utsatt. Nu ska bara uppbindningen dit så hoppas vi den klarar flytten, den är ju ändå sisådär 18 år.. Och så hoppas jag såklart att den nya rankan vill växa på ordentligt.. 🍇

Annons

2 reaktioner till “Det går framåt..

 1. Oj vilken energi! Är det alla skogspromenader tro? Härlig tid nu också fast lite kallt och BLÅSIGT. Du har verkligen jordiga tummar, så fina plantor och god ordning. Just nu känns det faktiskt lite stressigt, man vill snart få ut tomatplantor, som börjar växa ur sin hylla. Och jag törs inte riktigt ställa dom på nåt svalare ställe än. Skulle vara hur tråkigt som helst om de gick o dog p.g.a. mej.
  Så jag går och kikar och försöker förbereda i växthuset så gott det går. Ska skörda all grönkål som är kvar, de börjar gå upp i blom men de små bladen som kommit nu är riktigt mjälla och goda att äta som de är än så länge. Men de stora bladen ska förvällas och frysas i väntan på (förhoppningsvis) årets skörd. Jag har sått i krukor i växthuset och små blad har tittat upp så det kanske kan gå i år med.
  Jag kan gärna ta emot en vindruvsstickling om du får nån över. Ska nog kunna hitta nån plats här fast jag vill helst inte ha nån i växthuset. Men du planterar väl den gamla trotjänaren nånstans? 18 år! Och stor och kraftig. Inte bara slänga hursomhelst.

  Gilla

  1. Nä man vill inte riskera sina gulliga plantor. Jag har ju haft några överblivna stått i växthuset sen typ 20-25/3. Testat lite olika ställen, nu står de längst fram (där jag tror det är som kallast) några ser ut att bli riktigt fina trots att de fått utstå stora tempskillnader. Gammeldruvan får sitta framför stallet nu. Hoppas den gillar det för det blir nog rätt fint att ha den där 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s