Publicerad i försådd, Odling, thuja, trädgård, valborg

Valborg, vårens storhelg

Iår landade ju Valborg så lägligt precis invid en helg så att man riktigt kunde fira i dagarna tre. Eller ja.. själva Valborgsmässoafton var ju en kall och blöt historia och likaså 1a maj. Vilken tur då att man kunde passa på på Annandag Valborg och elda och grilla korv.

Så skön kväll, ingen av oss ville gå in ❤️

Den ruskiga 1a maj spenderades på ett så bra ställe som man kan en sån dag: med ett besök på Bona Trädgård. Har aldrig varit där tidigare, en riktigt glad överraskning, mitt i skogen stod stora växthus fulla av blommor och annat roligt 😃 Bamsestora pelargoner av många slag, spännande och fina blommor men också grönsaker. Hittade två chilisar som prompt ville med hem, en Bhut Jolikia (superhet) och en Pot Black (medelhet, svarta frukter). Dock måste jag åka dit igen om några veckor, jag vågade inte köpa så mycket än för det är ju så kalla nätter.

Tror att jag fått undanstädat det mesta i hagarna nu. Nytt potatisland är anlagt med gammalt hösilage, i botten ligger endel hästskit som jag tänker ska kväva bra men också locka dit maskarna – galet stora daggmaskar i det nu!

Våren är ju förändringens tid. En tid när man (= jag) känner att det är läge att ändra på saker, tänka nytt osv. Och som vanligt föds en tanke och vips vill jag göra den – och den här gången smittade jag även mannen i huset (något som aldrig sker annars) det kan ha att göra med att en såg fanns med i bilden.. 😁 För väldigt många år sen satte jag en extremt liten thuja bakom huset, precis i tittvägen från köksfönstret ut över ägorna. Exakt som jag läst att man inte ska göra. Nu syntes inte hagen åt det hållet alls så sågen fick jobba. Det blev helt perfekt höjd på’na men hoppas att det kommer några nya grenar upptill som täcker för nu är det väldigt fult.

Före såg och efter

Och såklart kom jag på ett nytt försöksprojekt av thujan! Tog små kvistar, drog loss så att det blev en liten klack kvar och sen tryckte ner i fuktigaste stället på ägorna, surhålet nere i hästhagen. Det kommer (förmodligen) vara rejält blött där ett bra tag till, när det torkat upp önskar jag att de börjat få lite rötter. Om nu thuja gör så vill säga – det har jag ju ingen aning om egentligen.. #experimentodling..

Thujasticklingar runt sten i surhålet. Planteringspinne på stenen.

För att sticka ner sticklingarna använde jag min bästa ‘planteringspinne’, en gammal grenbit som jag hittade på väg mot planteringsplatsen. Vilken tur att jag aldrig köpt nån, då hade ju varit tvungen att gå och hämta den nånstans, dessutom hade jag nog fått leta efter den en god stund eftersom det inte är så ofta man använder en sån. I år känns det som att jag ännu mer kommer göra sport av att inte köpa saker för att odla och då menar jag förstås just saker, frön och växter är undantaget från regeln. Det är roligt att ta gamla saker som man sparat på men som man inte vet vad man ska göra med och sen få praktisk nytta av dom. Skönt på flera sätt, grejer förvandlas från värdelöst till viktigt, hjärnan får fokusera på att uppfinna och lösa. Bra för själen!

Annons

2 reaktioner till “Valborg, vårens storhelg

  1. Lite konstig Valborg var det allt fast skönt väder förstås. Vi brukar åka runt och spana på brasor i närområdet och köpa varmkorv men i år fick det bli hemma hela kvällen. Brasa fick det bli ett par dar efter när det hade regnat, då rök en del ris i hästhagen.
    Det är häftigt att komma in i en handelsträdgård med alla blommor och växter. Såna hav som det brukar vara med prunkande växter. Svårt att motstå inköp och varför ska man göra det, man köper ju bara nödvändige saker.
    Får vi se om thujorna tar sej, det är så kul med experiment, särskilt om de lyckas. Men när man inte riskerar något stort kapital i form av pengar så känns det ok även om det inte går så bra. Då får man tänka till och försöka igen om man vill. i det här fallet står ju moderthujan kvar.
    Nu får du rejält stort lanne att odla i :).

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s