Publicerad i beskärning, fruktodling, persika, sköldlöss, växthus

Beskärning av persika

I förrgår var det ändå dags. Den första stora ansningen av persikoträdet. Det utlovades välkommet regn och heldag i växthuset blev en mycket passande aktivitet.

I år tog det lite längre tid än vanligt innan jag kunde komma åt att klippa det och det har verkligen tagit chansen att växa sig redit stort. Man blir förundrad hur mycket ett enda litet träd kan skugga bara det vill och får växa.

Här hade jag bara hunnit ta ett par klipptag – kom som tur var ihåg att ta ett kort.

Från början (alltså när jag klippte trädet under de första åren) var jag väldigt noga med att följa det jag läst att man skulle göra, klippa grenar fram till första frukten sen spara resten och att ha en plan för nästa säsong. Det blev ohållbart i mitt förhållandevis lilla växthus. Nu för tiden tänker jag på att; 1) det ska finnas plats och ljus till annat som bor därinne. 2) det behöver komma in ljus i trädet och till frukterna. 3) det ska gå att hantera från min trappstege INUTI huset, inte liggandes PÅ taket.. På en gren där det sitter frukt tar jag bort de flesta skotten fram till frukten, därefter sparar jag nån eller några skott som ‘drar’ fram vätska i trädet så att frukten ska kunna få sig. Helst vill jag inte klippa av grenen i toppen men har den blivit alldeles för lång så måste de ske. De grenar som inte bär frukt är jag väldigt hård mot, växer de åt minsta fel håll så ryker de helt. Tex hade flera tagit sig upp i taket och trasslat sig in mellan reglarna och plasten. Förmodligen skulle det förstöra taket om jag inte höll efter det.

Det är helt otroligt hur mycket det här trädet växer, skott av årets tillväxt har redan hunnit bli 1-1 1/2 m långa och det kommer hinna växa lika mycket till innan säsongen är över.

Ljuset är på väg tillbaka.

Medans jag håller på med klippningen passar jag på att skrapa bort så mycket sköldlöss det bara går. Känner att jag får lätt autistiska drag när detta sker. På ett sätt är det något meditativt i att kolla varje gren, skrapa, syna igen. Jag börjar dessutom tänka att de små jäklarna tänker saker, tex att de försöker gömma sig – konstigt nog är det alltid flest löss på baksidan av en gren (hur vet de?) de gillar också grenvecken, där det är lite knixigt att pilla med sina stora fingrar. Dessutom, gömma sig? De förflyttar sig inte i hastighet som är uppfattningsbar av det mänskliga ögat. Men när det gått 24h så satt det en hel drös igen på en gren. Kan jag ha missat dom igår? Inte särskilt troligt, det känns nästan som att de teleporterar sig dit de vill sitta.

Trängsel av sköldlöss

Fastän min dödsjakt är ganska nitisk och utan nåd så är jag ändå typ glad för det här angreppet. Mitt träd har inte visat några tecken på att ha tagit skada. Det är rätt mycket kart på och det finns flera betydligt värre ‘pests’ att råka ut för som jag helst inte nämner vid namn om det nånstans skulle väcka den sovande björnen. De här kan jag hantera och de är rätt harmlösa när de sitter där och häckar.

Såhär ser det ut när lössen fått flytta på sig. Det mjöliga duschar jag bort sen.

Förresten, tråkigt liv de har lössen. Sitter där och väntar. Väntar på vad? Att lägga ägg och sen dö. Jämför med en humla eller en fjäril. Jodu, där snackar vi extravagant liv, flyga omkring och se världen, smaka på livets.. hrm, menar förstås blommornas nektar och sen lite kuttrasju för och fixa framtiden.

Nåväl, efter några timmar (totalt 3,5) ser trädet ut som den vildvuxna och skitiga ungen som blivit nyklippt och tvättad. Städad helt enkelt. När sen allt skräp på golvet är utkört* och golvet sopat och avspolat då ni! Nöjdkänslan i bröstet alltså!

💚💚💚

Färdigklippt och städat för den här gången.

* skräpet som kördes ut är en blandning av löv, småkvistar och större grenar. Detta la jag på ärtlandet, där är koltrasten särskilt ivrig att söka mask tydligen och nu hoppas jag att grenarna ska kunna stoppa den en del.

Det blir mycket frukt – trots att humlorna fick göra allt jobb själva i våras. Gu’ va jag latar mig nu för tiden!
Och vem håller sin matte sällskap heeela dagen när regnet smattrar på taket? Jo världens bästa Nos 💕
Annons

3 reaktioner till “Beskärning av persika

  1. Kan det växvilliga persikoträdet tåla att vara ute helt o hållet tro? Det verkar ju trivas i ganska enkla förhållanden. Inne i växthuset förstås, men det är ju ändå minusgrader på vintern. Och hur stort kan det bli tro?
    Löss ja…de kan verkligen vara envisa. Humlen här, som är frodig och fin fram till en punkt när de små krypen väcks till liv. Brukar bli ett brunt, visset skelett. Känns som jag inte orkar bry mej. Fast fult blir det men det är ju bara en prydnadsbuske så den kan få va krypmat ett tag. Hoppas fåglarna får lite lusar att knapra på.

    Gillad av 1 person

    1. Jag tror att det här trädet skulle bo bra ute också, det ska tåla zon 4. Fast det behöver nog stå lite skyddat och sen är ju frågan om blomningen blir uppskjuten för den är ju så tidig så det är ju risk att frosten tar dom. Dock är det för stort att flytta ut, det tål det nog inte. Men vad tror du om att ympa in den på något? Du ksk har nåt körsbärs/krikon att försöka på?
      Ja, ibland får man nog tänka att ohyran är mat som är bra för andra – och man vill ju gärna ha mycket nyckelpigor i odlingarna. 🐛🐞

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s