Publicerad i Böna, insekter, Odling, tomat

Underbara sommar!

Förra veckan blev ju en riktig höjdare, så varmt och skönt, flera dagar med över 30°! Men man blir lite matt, det är jobbigt att bara vara, så det gäller att så snabbt som möjligt komma till sjön för där är det ljuvligt! Sen måste man ju ta hand om odlingarna ändå, vattna lite och så, men tack och lov för täckningen! Det torkar sällan ut helt trots att jag inte vattnar så mycket. Och efter sol kommer regn, den här veckan har vi typ tio grader svalare och regnskurar.

Potatisen växer så det knakar och särskilt vild potatisen som hotar att tränga undan allt annat, och de har börjat blomma, men är det under? Icke..

Potatis, stor blast men inget under..

Nu skördar jag endel och har förstås alldeles för mycket av vissa saker, spenaten har vi ätit av men nu blommar den. Little Gem är ff fin men alla huvuden är ju ätfärdiga nu.. Dill har sått sig självt lite överallt och börjar gå i blom.

Och visst har jag fått några tomater från plantorna som sattes allra först, men hur i… ska man få igång tomatskörden lite tidigare?! Det är ju nu man vill ha överflöd av dom! Inte ens Whippersnapper liksom.. 🥺

Jag har provat bondbönorna och de var såå goda! Dock kanske de växer på sig lite till om jag väntar.

Vilken favo!! Tror att jag ska ha hela landet med dessa nästa år 😍

Påltomaterna växer så in i hunnan!

Plantorna är mycket kraftigare än de som står i växthuset..

Det har tom kommit tomater på dom:

Bifftomat på g.

Inne har jag glesat ur tomatplantorna en del, jag plockat av blad för att få in ljus till blommor och kart, för det märks tydligt, blommorna blir inte frukt om de är för tätt inklämda och det är mycket växtkraft i plantorna nu.

Eftersom det är rätt skönt att vistas i växthuset har jag även passat på att plantera om lite pelargoner. Och sätta pelargonfrön och några sticklingar. Fröna är från Lillpelargonen som jag kallar den, jag fick ju aldrig veta vad den hette när jag köpte den förra året. Det är den som är röd med vitt mitt i. Även narrhuvorna fick ny jord, de har sett väldigt tärda ut sista tiden även om de enträget blommar och blommar.

Det är nåt speciellt med att hållas med små plantor, det blir så fint när man får ner dom i den mörka jorden.

För övrigt är det mycket insekter nu 😄 jag träffar på för mig nya bekantskaper varenda dag. Så försöker jag logga dom på biologg (en app som liknar pokemon go fast att man samlar atteistället) och då är det ju bra om man vet vad man har för filur. Det är verkligen så intressant och lärorikt 😻 Dagens fynd är en videspinnare som jag fick rädda ur ett spindelnät och en liten ursnygg bagge som jag efter många olika sökningssätt kom på namnet på. Det är en falsknyckelpiga. Svårt att sova annars liksom..

Videsvärmare
Falsknyckelpiga

Om man är intresserad av småkryp och växter finns det hur mycket som helst att lära. Nu sprang jag också på artdatabanken (drivs av SLU) där kan man söka efter info och artnamn, men jag upptäckte också att man kan lägga in observationer. Roligt!

Nu blir det ut och plocka smultron – det finns galet mycket nu!

Annons

2 reaktioner till “Underbara sommar!

 1. Så kul att du odlar bondbönor och lyckas så bra och dessutom tycker att de smakar bra. En av de bästa grönsakerna att odla i mitt tycke. Så svenska och väldigt användbara. Jag provade göra typ pannbiff och det blev jättegott. Och lite varma i sallad med dressing😋…mums!
  Så många ovanliga insekter du hittat! Jag kollade efter den där rand-prickiga röda skalbaggen, jag hittade en som var lik, svart och röd randig italiensk skalbagge men det var det alltså inte.
  Tar du bort blad uppe i toppen på tomatplantorna? Jag har tagit nerifrån men det verkar mest logiskt uppifrån egentligen.

  Gilla

  1. Jag plockar av blad nerifrån (sett att de gör så på karintorps) i huvudsak, men även upptill om bladen skymmer blom- och fruktklasar. Försöker alltid spara blad i toppen av plantan för att det ska dra upp vätska till blommor och frukt.
   Insektssökandet har nästan blivit mani – fatta hur många kryp det finns som man inte känner till, 41 olika sorters humlor bara i Sverige liksom! Ascoolt 😎

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s