Publicerad i gurka, hinkpotatis, Odling, rödbeta

Juli eller februari?

Om det var en av de varmare junis vi haft så verkar juli bli den kallaste i mannaminne. Härom förmiddan var det 8°. Jag var välklädd men saknade vinteroverallen 🙄 tänk om det kunde få vara lite lagom, 15-20° sol/moln och regn på nätterna, det vore väl gött? De senaste dagarna har prognoserna hotats med regn, mycket regn, men det har varit betydligt bättre, visst skurar men däremellan fint och soligt. Skönt! Men svårt att planera semestrandet dock. Härom kvällen gick vi på en tur, fint hela dagen, men precis innan vi skulle iväg kom en skur och blötte ner allt gräs som vi skulle komma igenom. Swimmingpool i skorna förtar det vackra i skogen endel och är klart omotiverande när man har motvilliga/ofrivilliga vandrare med sig..

Hur som, persikorna har börjat mogna och iår ska jag rackarns se till att äta vartefter, annars brukar jag ju tro att de inte är helt mogna och så är allt nästan övermoget på en gång. Kanske är det så att humlorna gör ett bättre jobb än mig och lyckas sprida på pollineringen? Tar det lite i taget vilket skulle kunna betyda en längre period av pollinering och därmed också längre period av färdig frukt. Det ser iaf ut så just nu.

Jag ska också försöka göra lite mer olika saker av frukten. Igår hade vi med dom på grillen, de fick godkänt av familjen som ‘lite sötsyrliga’. Det borde funka att göra en kall sås med persika, creme fraiche och sweet chilisås. Chutney och marmelad förstås. Sylt har jag provat, den blev inget vidare. Rårörda till pannkaka och grädde däremot! M-m-m!

Nu är tiden när man alltid går från växthuset med något i händerna. Och i kläderna 💕

Marmelad har jag testat förut med mycket gott resultat, det gäller bara att koka på det ordentligt annars blir den för rinnig. Ska nog prova att ha i lite chili i den också, om det blir några vill säga. Kanske är jag lite otålig men det känns som att de är tröga iår, när jag har grejat så mycket med dom å allt 🙄 Förresten, är inte det ett fenomen? Att många gånger när man provar något för första gången då ba wow! Det går hur lätt och bra som helst, nästa gång går det inte alls eller bara halvbra, då åbäkar man sig och krusar och då kan det jävlas nästan hur mycket som helst, för kallt/varmt/ohyra/skadedjur/katter som bajsar/hundar som leker/fåglar som letar mask.. Nybörjartur är kanske ingen myt?

Tomaterna är också kinkiga.. Några enstaka; Whippersnapper och Zimmertomate. Den senare förresten, en av plantorna får inte mörka tomater, lite lustigt, undrar om de eg är hybrider?

Gurkan har ännu inte gett några färdiga bär (som de precis som tomater och banan tydligen är 😯) men de växer så in i.. Alla sorter är på gång och bladen på den stora slanggurkan Louisa är bauta! Jag försöker duscha dom varje dag men det blir nog bara varannan, och än så länge håller jag spinnet i schack🤞✊

Louisa t vä, Hopeline ö hö & Rhensk druvgurka n hö. Kolla in telefonsladdarna att klänga med!

I landet plockar jag morötter och äter direkt, smala men ganska långa och väldigt fina. Tar man in dom är de godast några timmar men tappar snart spänst och smak.

Godast med lite jord kvar på faktiskt 🥕😋💕

De rödbetor som tog sig har gått väldigt bra!

Förgrodda betor. Mycket blast men även rätt mycket beta.

Jag sådde ju en omgång till med rödbetor och morötter, de har grott så jag hoppas det hinner bli något.

Morotsbebisar

Till den grillade persikan häromdagen hade jag mera från den egna jorden; potatis, rödbetor, morötter, röd- och gul lök, dill, bondbönor❣️

Från egen jord till eget bord

Potatisen vi åt var den hinkodlade. Det blev visserligen ett kok men det var väldigt magert resultat. Vet inte vad det berodde på men de ville inte alls faktiskt. De kanske inte vill växa i hösilage- och jordblandning när de är i hink?

Vildpotatisen ser ju så stor och fin ut och det vore dags att få bort lite, den trängs med det andra jag sått, men det är sååå små ärtpotatisar under än så länge.

Vildpotatisen har tagit över ärtorna klätterstöd. Kanske därför det är ärtpotatisar under 😂😂

Igårkväll gick jag en runda i hagen för att se om jag kunde hitta nattviolen som jag hittade för några år sen. Letade länge och väl, hittade en annan raring som gjorde mig lycklig, Jungfrulin och den lilla älsklingen Ögontröst! Som jag faktiskt precis idag lärde mig kan ta över gräs’ näring genom att växa in i dess rötter och på så vis lyckas få i sig lite. Låter ganska brutalt men jäklars vad förslaget. Det kan man inte tro när man ser den lilla lilla växten, en riktig tuffing. När jag helt hade gett upp hoppet om att hitta Nattviolen höll jag nästan på att trampa på den! Den finns kvar!

Ängsnattviol, ögontröst och jungfrulin

En annan rolig sak som jag hoppade på är en #gardencamerachallenge på instagram. @sowmuchmore och @thehandsomegardener har lagt upp en utmaning om att publicera foton i ett visst tema varje dag i juli. Jag tar inte så hårt på det, det är svårt att hinna göra alla på rätt dag, men det är ändå roligt att följa och tänka ut lite klurigt till temana med bilder från odlandet. Och så får man så mycket input när man ser andras bilder.

Annons

3 reaktioner till “Juli eller februari?

  1. Du har ju fått en hel del att äta hittills. Här får vi nöja oss med salladsblad och lökblast än så länge. Skyller på vädret och jordlopoorna, som varit väldigt hungriga i år. Sen översvämmas vi av vildpotatis(blast i alla fall). Får väl se om det kan bli knölar också.
    Va gött med egna persikor. Verkar som du hittat många sätt att ta tillvara. Det känns riktigt eller hur?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s