Publicerad i Odling

Oj vad det växer!

När jag tittar tillbaka på förra inlägget blir helt förvånad. Det händer massor nu och för en gångs skull är jag överlag supernöjd med allt som går bra, det enda jag har att gnälla över är trögheten i mognaden hos tomaterna. I övrigt kan man gå ut och plocka ihop sig en riktigt fin, färgrik och god måltid.

Rödbetorna har blivit stoora!

Stora rödbetor, och inte det minsta träiga som de ju kan bli ❤️

Ärtorna har vuxit på sig och tar upp kampen med potatisen som inte är sen på att försöka hålla täten.

Ärtor och potatis som är lika höga, typ manshöga snart faktiskt!

Persikorna är nu slut och jag är completly jättenöjd, jag har tagit rätt på nästan alla utan att behöva äta tills det inte är gott längre. Jag har gjort smoothie (eller rårört dom som mormor skulle ha kallat det) och fryst in allt som vi inte hunnit äta färskt. Totalt blev det…kg skörd i år.

Invägning av persikorumpor

Gurkan börjar komma på allvar, vi har ätit några stycken nu och om inget otroligt inträffar behöver vi inte köpa gurka på en god tid framöver.

Tomatpålar! Förutom att det tar lite mer tid innan det mognar, alltså wow! Vilka plantor, vilken växtkraft! När jag slog ner pålarna i våras kunde jag inte i min vildaste ana att plantorna skulle komma i närheten av toppen..

30 maj 2020, onödigt höga stöd, tänkte odlerskan
27 juli 2020, tomater på väg mot toppen

Pålen som står mot söder har flest och störst tomater varför jag ska sätt pålarna på rad öst-västlig riktning nästa år

Biff- och cherrytomat får dela på stödet

Tomaterna i växthuset ägnar sig mycket åt att växa på längden. Förra året la jag ju ner stor kraft på upphängning som skulle göra så att man kunde sänka plantan vartefter man plockade av nerifrån. Problemet är att det mognar inte så mycket.. Ny idé för i år är att när plantan når upp till bindpinnen läggs den därpå för at växa horisontellt. I mitt huvud ser det fint ut när de ligger där och klasar med tomater hänger ner likt vindruvsklasar. Undrar om tomaterna tänker lika som mig?

Försöker rikta tomater till liggande.

Potatisen! Jag har varit rätt irriterad på de vilda som kommit från små kvarglömda från förra året, de har ju tagit för sig av alla andras yta. Men, nu är jag verkligen inte grinig längre! Ingen omvårdnad öht, tom lite hårdhänt hantering för att de lagt sig över löken.

Skörd från ett stånd potatis i löklandet.

Bondbönor! Skördade en hel balja, skalade ur och förvällde bönorna för att frysa in dom stod där med nästan en hel balja skal och några små påsar med bönor. Vilken waste! Så eftersom @potatoandpeas hade ett recept på bönomole av bondböneskal så blev det ett försök. Det blev väldigt gott men tog förskräckligt lång tid, skalen har en massa trådar som måste rensas bort och det gjordes genom att sila flera gånger. Dessutom hade jag nog i lite för mycket vatten så den blev för lös till att börja med. Nästa gång ska jag göra det mer rationellt, använda hela bönor, inte så mkt vatten och göra böngrunden och frysa in så att det bara är att ta upp och blanda med creme fraiche när det är dags att äta.

Bondbönor

Mitt i allt att glädjas åt blev det en sorgens dag för lite sen. Mangon som kommit upp och såg så fin ut orkade inte längre. Den gav upp. Så tråkigt 😥

Plötslig spädplantsdöd
Solrosorna är inte kinkiga iaf ❤️
Annons

2 reaktioner till “Oj vad det växer!

  1. Vilka fina grönsaksskördar du får! Det är då det blir riktigt roligt med odlandet och lön för mödan i våras.
    Här ser det ut att vi nog mest får potatis. Men sommaren är inte slut än, kanske somligt kan komma om augusti behagar bli lite varm.
    Intressant med tomatpålarna. Det får jag prova nästa år.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s