Publicerad i Äpple, beskärning

Beskärning av äppelträd

Innan jag kunde plantera alla perenner gallrade jag äppelträdet som står mitt i rabatten. I vår trädgård vill det sig inte alls med fruktträd, jag vet inte hur många jag har planterat genom åren (säkert 15st) men det är bara två som överlevt. De två har växt mycket sakta och knappt alls (har jag tyckt) men nu såg det ändå rätt tätt ut i det ena så det var dags.

Jag är verkligen inte kunnig på det här utan klipper så att det 1) ska gå att passera utan att fastna i grenarna 2) ska se luftigt och harmoniskt ut. En vision är ju att det ska ha lite paraplyform, stora grenar som går snett uppåt/utåt och att de delar sig i mindre paraplyer som går lite neråt. Det tog flera dagar pga att det det blir mörkt på kvällen och för att det är ganska jobbigt att titta uppåt hela tiden och dessutom tungt att klippa/såga.

Innan klippning trodde vi att ‘det blir inga äpplen iår’. Det visade sig att det fanns endel bland alla blad. Mycket har såklart rönnbörsmalen kalasat på men vi fick faktiskt några vi med. Man kan också äta runt prickarna, det går. 😋

Kom på att jag ju skulle ta en före-bild (här har bara en gren tagits av)
Det känns väldigt mycket mer våghalsigt att klättra än det ser ut, trädet är inte så högt 😄
Ser ut som en nysnaggad unge med kort lugg 😄

Och vem är bästa sällskapet som definitivt inte förstår hur farligt man ligger rakt under ett träd som klipps ner? Och som gottar sig så man inte kan se vad som är upp och ner på honom 😄

Grizzly 💕

Annons

2 reaktioner till “Beskärning av äppelträd

  1. Fruktträn är verkligen en svår konst att få att överleva. Här har också planterats rätt många men mycket händer och inget äldre än 2 år finns kvar. Äppelträd ska ju kunna bli väldigt gamla, som de som fanns när vi flyttade hit och också finns kvar efter sådär 40 år (de var rätt gamla redan då). Skulle ympat vildträd vara en möjlighet? Är nya träd sönderavlade?
    Roligt att ditt träd som fortfarande finns kvar är så stort och fint och bär frukt.
    En liten undran är över äpplena i affären, hur kan de vara så otroligt oskadade och inga insektsangrepp, märkligt eller…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s