Publicerad i höst, Odling, tomat, växthus

Mot slutet..

Det är fortfarande mycket att göra med skörden och plantor. På FB dyker minnen upp från tidigare år där tomaterna är inne på slutspurten. Det är de visserligen nu med men det känns som att det är mer kvar i år.

Jag håller på att i etapper avblada och klippa in tomaterna så att det sista kan mogna fram, ingen frost i sikte så planen är att de sitter kvar några veckor till. Jag har ju alltid haft lite svårt att vara sträng med att klippa bort blommor och nu är ‘regeln’ att blomklasen måste ha nåt litet kart för att få hänga kvar. När det gäller småtomater alltså. De stora har ingen chans att hinna med så det klipps bort obönhörligen.

Inklippt för ett par veckor sen, men det växer mycket fortfarande.
Tomatklasar och några blad längst ut är allt som får sitta kvar nu.

Som alltid den här tiden när allt är fuktigt kommer svartmöglet. Det börjar längst ner i ena hörnet på persikan och sprider sig sakta in i växthuset. Motåtgärder är att försöka få in luft och ljus, avblada plantor så att de överlever till frukten har mognat. Ser de för illa ut plockar jag av frukten och lägger upp för att eftermogna inne. Spinnet lugnar sig den här tiden, de gillar ju inte fukt så det har väl sin naturliga förklaring.

Dock verkar inte persikan som är mest drabbad av möglet må dåligt av det. Det fäller sina blad vartefter och jag hjälper till att dra bort endel (luft och ljus igen).

Mycket grejer och en sällskapskatt.

Det finns mycket att städa och plocka med men det får vänta. Det är inte lång stund kvar av ljus när man kommer hem på kvällarna 😐 och då måste roliga saker hända. Jag är nog ganska bra på att ha det rörigt utan att bli störd 😄

Annons

2 reaktioner till “Mot slutet..

  1. Tur att du är kvinna och har simultankapacitet med alla olika saker som ska göras🙂. Mycket pyssel med växter och allt runtomkring.
    Här har det varit långdragen mognad av tomaterna, iofs hinner vi inte äta i den takten ändå men snart är det frostvarning och då vill man helst ha skördat allt. Inget får förfaras. Måste ha plats inne för eftermognad vilket är problem i litet hus. Men ska gå på något vis.

    Gillad av 1 person

    1. Ja herregud, utrymme för skörd sökes! Tänk om matkällaren vore dubbelt så stor, och en massa hyllor. Som det är nu står det lådor, brickor och korgar överallt 🙃 Fördelen är att man kan snacksa vart som helst i huset utan att passera köket. Tex på väg ut i hallen, eller när man är i vardagsrummet. Och såklart medans man byter om för att gå ut källarvägen 😄😛

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s