Publicerad i Odling, potatis, sötpotatis, täckodling

In i mörkret

Nu är vintertiden här och det betyder att ljuset inte räcker till att vara i odlingarna annat än på helgerna. Trist. Mörkret är förfärligt svårt att gilla tycker jag, visst mysigt att tända ljus, men det är ju inte roligt 16 timmar om dygnet. Kan faktiskt inte komma på nånting mer som är roligt med mörker än att kanske njuta av att ljuset kommer tillbaka om fyra månader.

Nåja, sluta gnäll och gläds åt de lyckade odlingarna nu människa!

Jag har tagit upp det mesta av potatisen. Den som jag satt med flit i nytt land av hösilage har gått bra förutom att jag snålat med övertäckningen vartefter, det är mycket som blivit grönt. Det blir bakläxa på det till nästa år.

Potatis’källare’ i sadelkammaren, tvättkorg, lila hink och tre ikealådor är odlad skörd.

Vildpotatisen är så totalt superfin! Stora, fina oskadade, röda – bara wow! Detta är den ytan som jag först började med för tre år sen, jorden är så himla go’! Mullig och fin, jag förstår verkligen att potatisen ville bo här.

En hel ikealåda från den inringade ytan.

Förresten! Lyssnade på en pod (Hälsa kommer inifrån, avsnittet Magstark) och fick veta varför man mår så bra av att odla och greja med jord. Jag har tidigare hört att jorden innehåller gaser som gör en lugn och glad, nu berättas att det är bakterier i jorden som jag andas in, de hamnar i magen och bakteriekulturen blir bra och motståndskraftig mot sjukdomar. Samma sak av att vara ute i skogen, bakterier i luften kommer ner i magen och tar hand om en massa skit (😂). Så himla intressant, särskilt när ens egen ‘religion’ blir bekräftad 😃

Efter en påminnelse kom jag ihåg sötpotatisen och rusade ut för att kolla om det blivit något. Först såg det ut som det bara blivit en pytteliten knöl.

Ynklig knöl under sötpotatis

Sen grävde jag ner längs med rottrådarna och voíla! Djupt ner, kanske 30-40cm ner fanns de.

Skörd av två plantor sötpotatis.

Hur de smakade? Fantastiskt gott!! 😋

Kanske ska man tänka att de ska ha mer näring, mer vatten (de hade det väldigt torrt ett tag på sensommarn) och kanske ett litet glas/plasttak över sig för att bli större. Tål att tänkas på inför nästa säsong.

Annons

3 reaktioner till “In i mörkret

  1. Härligt med så mycket potatis du odlat själv. Visst är det lite jobbigt med mörka årstiden men samtidigt är det ju liksom mer tillåtet att vara inomhus och bara ta det lite lugnt, det är så mycket som pockar på när man är odlare den ljusa årstiden.
    Jag känner också det där med att må bra när man fått böka en stund i jordkällaren, både fysiskt och psykiskt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s