Publicerad i övervintring, fuchsia, hybridisering, Odling, pelargon

Gonatt fikon, fuchsior & pelargoner đŸ˜˜

IÄr hann fuchsiorna blomma klart kÀnns det som. De har blommat och blommat och för första gÄngen pÄ mÄnga Är Àr de inte som finast nÀr de ska nattas in för vintern, de har kört hela sommaren och hela hösten sÄ nu Àr det faktiskt skönt att fÄ undan dom. De senaste Ären har jag förvarat dom i vÀxthuset, djupt nedgrÀvda och nogsamt tÀckta med mÀngder med jord, löv och grÀs. Nu Àr jag lite mer vÄghalsig och har bara grÀvt ner jordklumparna ordentligt. VÀxtdelarna ska sÄsmÄningom fÄ löv och tÀcke av nÄgra gamla lakan sen fÄr det rÀcka. De som dör gör vÀl det dÄ. Sade den tuffa odlerskan utan ett spÄr av darr pÄ rösten. Kan hÀnda att hon fÄr Ängra sig i april.

NergrÀvda för vintern.

Fikonet stĂ„r ocksĂ„ dĂ€r tillsammans med en salvia och en eukalyptus som doftar citronmeliss. Förra Ă„rets minutiöst tĂ€ckta fikon fĂ„r nu leva kargare, de ska tydligen tĂ„la en hel del minusgrader, dessutom blir sĂ€kert frukterna pĂ„ den mögliga om jag bĂ€ddar in dom för mycket. Och nu kommer de sĂ€kert bli musmat iaf sĂ„ det Ă€r samma lika Ă€ndĂ„.. JĂ€mna plĂ„gor liksom 😆

Förresten, hÀr Àr den sjÀlvsÄdda lilla fuchsian som fick bo i köksfönstret förra vintern:

Fortfande full av liv men börjar hösta in sig.

Och i skrivande stund kommer jag pĂ„ att den ju Ă€nnu inte fĂ„tt nĂ„got namn! SĂ„klart ska min första egna fuchsia fĂ„ namnet frĂ„n mormor, hon som fick mig att Ă€lska just den hĂ€r blomman 💕

Fuchsia Marianne

Och vid nÀrmare eftertanke sÄ ska nog ett skott av Marianne fÄ bo i köksfönstret Àven den hÀr vintern.

Pelargonkrakarna har de allra flesta fÄtt flytta in i jordkÀllaren. Av de stora plantorna Àr det bara nyaste frösÄdden och fjolÄrets Loveli som fÄtt plats i sovrumsfönstret. Alla andra var alldeles för stora för att bo pÄ fönsterbrÀda. 6st tog jag sticklingar pÄ.

Pelargonsticklingar

Och ja, en ser rĂ€tt, det Ă€r fönstertomater pĂ„ gĂ„ng đŸ…â€ïžđŸ˜

Det ena köksfönstret Àr fullt av lill-pellisens frösÄdda. MÀrkligt snabba de Àr förresten, flera av dom har tom fÄtt blommor. Visserligen bara en enda liten enkel men ÀndÄ, frösÄdder brukar ta minst ett Är pÄ sig innan de blommar.

Blommande lillpellis-avkomma
Annons

2 reaktioner till “Gonatt fikon, fuchsior & pelargoner đŸ˜˜

 1. Det gÄr att övervintra eukalyptus i vÀxthuset allrsÄ med lite extra skydd. Jag fÄr nog prova det med min som jag fÄtt av dej. Den har blivit ganska stor och jag vet inte riktigt vart jag ska ha den inomhus. Jag gör ett försök.
  SĂ„ gulligt att döpa din sjĂ€lvsĂ„dda fuchsia efter mormor. Det hade hon blivit jĂ€tteglad överâ€đŸ™‚.

  Gillad av 1 person

  1. AlltsÄ jag vet ju inte om den klarar sig i vÀxthuset men den sÄg ut att vilja dö pÄ flÀcken nÀr den kom in sÄ det fick bli ett test.
   ❀ Det var nĂ„got vĂ€ldigt speciellt det dĂ€r med mormors altan och fuchsian över bordet dĂ€rute ❀

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s