Publicerad i chilisås, fermentering, konservering, tomat, tomatsås

Fermentera mera!

Ny laddning med fermentering av tomater på gång!

Behövde ta hand om en back med tomater och de som blev en salsa med sting blev ju riktigt fin så nu satte jag en större mängd på en gång. Jag kryddade med vitlök och lite mild chili. Tänker att den kommer vara fin som tomat-chilisås. Eller heter det chilisås? Tror att det är mest tomater i den som heinz gör?

Insaltade tomater

Det finns ju en viss risk att det bildas mögel på ytan om det tittar upp en fruktdetalj så nu har jag tänkt ett varv till. Det bästa fermenteringsburken är den i mitten längs fram. På den är liksom locket helgjutet och går ner i burken en bit vilket gör att frukterna pressas ner i vätskan och samtidigt kan vätskan när den jäser pysa ut åt kanterna. I de vanliga burkarna har jag fyllt upp ordentligt, lagt plastfolie på (den sugs ju liksom ner lite i vätskan) och sen satt på locket lite löst för att hålla nere och ute luften men ändå så att det även här kan pysa ut.

Ja, nu är jag ju igång och jobbar igen (äntligen!) fast alltså när man går hemma och lullar så tror man ju att man är pigg. När man jobbar i skolan inser man verkligen hur intensivt det är när man kommer tillbaka såhär, helt slut efter halva dagen och den jä*la huvudvärken. Hade jag varit indian hade jag hetat ‘hon som har ont i huvet’. Jag har ju klarat mig genom covidden bra om man jämför med hur det kan vara, men satans vad segt det är, 3 och halv vecka.. 🙄 Och inte blir det bättre av novemberträsket. Nu är verkligen den värsta årstiden, idag på väg hem från jobbet kl fyra, ljusätarmörker och regn av de tätaste och absolut minsta dropparna. Inge roligt! Kl kan lika gärna vara 12 på natten.. 😐 Man blir både trött och har svårt att se vad som är vad på vägen. Ska man vara ute får man vara så himla karaktärsfast och bestämd. Allt måste göras med pannlampa. Men! Jag har lyssnat på historiepod 😃 det är intressant! Om pesten 1710, när 40% av stockholmarna dig. Och hungersnöden 1867-69 när svenskarna emigrerade. Lite perspektiv på elände och man inser att man har det väääldigt bra ändå 😄

Och jag har världens roligaste jobb! Härliga goa elever och fantastiska arbetskamrater 🥰

Annons

3 reaktioner till “Fermentera mera!

 1. Bra att du envisas med fermenteringen. Allt sånt där kräver träning, experimenterande och tålamod. Ska bli intressant hur det går. Skulle vilja syra kål, det är så gott tillsammans med nån smakrik korv Just idag ska jag baka surdegsbröd som också kräver sitt. Sist jag försökte gick det inte alls, surdegsgrunden vägrade totalt att börja jäsa trots matning med som det ska vara fint ekologiskt odlat mjöl. Nu tog jag helt vanligt odlat rågmjöl och då jäste den på så burklocket flög all världens väg med ett puff🙂! Då vet man att det fungerar så långt. Nu har degen fått stå på altan i natt och ska bakas ut idag. Inte värt ropa hej alltså.
  Skönt att du kan jobba igen, förstår att det är roligt att få träffa kollegor och barn så det blir som det brukar någotsånär.

  Gilla

  1. Oj! Det kan bli deg lite överallt om det vill sig alltså 😄 tror aldrig att smakat syrad kål.. Är det vitkål det görs på? Ja man får lov att träna. Kanske inte göra så mycket när man provar nytt för man blir så nedslagen om det går åt skogen då.
   Lycka till med surdegen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s