Publicerad i inomhusodling

Inomhusodling

För ett tag sen började jag höra talas om hydroponisk odling. Det låter ju coolt, odla utan jord (varför i hela friden? I love jord!) rent, smidigt och utan kladd. Visst jag förstår problemet med jord och planterande när man bor i lägenhet osv. Grejen är bara att nu är detta en hype. En trend som ALLA håller på med. Och som dessutom gör att folk köper plastlådor och flaskor med näring – kit – och odlar sin egen mat. Wow! Coolt! Nu kan man alltså odla egen sallad och betala flera hundra för ett par salladshuvuden.. Dessutom verkar alla tro att detta är bra för miljön = ekologiskt?

Det var inte helt lätt att få reda på vad näringen som finns i den hydroponiska lösningen innehåller, men sen fick jag klart för mig att detta i de allra flesta fall är konstgödsel. Vet folk detta? I de allra många odlingsgrupper pågår ständiga och intill absurdum drivna diskussioner ang vad man kan lägga i sin kompost för att sedan använda den i sin odling. Men jag har inte lyckats se några ifrågasättande diskussioner om den här formen av odling. Häller samma människor på konstgödsel på sina odlingar ute? Är det mer ok med konstgödsel när den inte kommer i kontakt med jord innan produkten når min mun?

På sidan Hemmodlat hittade jag mer information och möjligheten att gå kurser i ämnet. Näringslösningen man köper för att odla hydroponiskt är inte ekologisk – det är svårt att göra odlingen sådan eftersom det kräver att man får in rätt microorganismer i vattnet – och den är även en belastning för miljön då mineralerna utvinns ur gruvor. Det som verkar för bra för att vara sant, är just för bra för att vara sant.

Nu ska jag säga att det finns folk som inte går på hela paketet utan tillverkar sin egen odlingslåda genom återbruk och vad som finns hemma. Helt min melodi, men när det kommer till resten ska jag nog fortsätta odla och experimentera med jord 🌱 försöka få den så bra som möjligt av sånt som finns, dynga, gräsklipp, kompost osv

Ärtskott, skördat en gång

Ärtskotten ovan är satta i minimalt med jord, står på köksbänken en bit från fönstret för att bli långa och ljusa = mjälla. Skördat en gång, vi får se hur länge de orkar 🌿💚

I mitt fall är det nog så att det jag kan odla inne på vintern är grädden på moset. Övriga grönsaker får alltid ett kritiskt ögonblick i min hand i affären – är du nödvändig? Behövs du verkligen i mitt kök och min mage nu? Det finns en hel del grönsaker som odlas på mer miljövänligt sätt än vad jag kan göra småskaligt.

Nu – sol ute och is på sjön = långfärdsskridskor och varm choklad 🤩

Annons

2 reaktioner till “Inomhusodling

  1. Det där har du rätt i, det blir hyper och trender som verkar kul och bra först men sen vid närmare påseende är det kanske inte så bra när allt kommer omkring. Bra att du kollar. Det är ett jäkla geschäft, som en odlare uttryckte det, med allt möjligt. Bra med experiment men det gäller att vara lite kritisk samtidigt. Om man har tillgång till en jordplätt på ena eller andra viset så är det nog det enklaste. Använder man sen kompost, gödsel och annat näringsrikt från naturen, brännässelvatten osv. så är man väl så ekologiskt och närodlat det går.
    Vilka fina ärtskott! Där en grönsak som går att få fram med enkla medel och inomhus också.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s