Publicerad i chili, Odling, Paprika, sådd

Finaste vintertid!

Gnistrande kalla vackra dagar har vi nu. Sista veckan har vi haft mellan 10 och 20 minusgrader. Det biter i kinderna när man är ute och är kanske lite i kallaste laget, men jag klagar inte, det har varit så fint att åka skidor och isarna är verkligen fantastiska. Och för att sätta frön måste man ändå vara inomhus. Förra helgen satte jag ju de som behöver stå inne och trodde optimistiskt att jag under veckan skulle hinna så de sorter som ska stratifieras. Nåväl, prioriteringar görs hela tiden och kvällarna i veckan har ägnats åt skidåkning och endel jobb (det är tid för utvecklingssamtal i skolan = lite extra att fixa med). Men igår kom de till sist i jord.

Blomstersådd

Bestämde mig för att inte spara på frön, satte rubbet. Utom Paradisblomstret, det var fantastiskt många frön i påsen.. Men har också bestämt att göra en total make over i blomsterfrölådan; målet är att det ska vara tomt på frön däri när sommaren kommer. Jag menar; om de inte gror nu, vad är det då för mening att spara på dom? Och om jag inte vill ha dom i år, varför tro att jag kommer vilja ha dom nästa år? Vissa av fröna är sen förra seklet (ärvda frön från någon som liksom jag haft mer inspiration i blomsterbutiken och för lite tid när våren kommit). Vattnade genom att lägga snö på jorden och nu står de där under växrhustaket och väntar på våren 💚

Trots mycket låga temperaturer smälter det på taket under dagarna 💙

Det jag sådde förra helgen har börjat gro. Salladsmixen var först ut, löken har börjat titta upp, de färska fröna av lejongap och tobak likaså. Lådorna med de gamla lejongapsfröna har möglat förfärligt på bara en vecka.

Överst fr vä: lejongap, tobak, lejongap, gul lök, salladsmix, rödlök.

Av chilin som såddes 28/1 så har Vampire och Citronchilin kommit längst. Ett par av Volcano är uppe och nån enstaka av de andra. Lite besviken faktiskt, ska det vara så himla kinkigt att bara gro?

Vampire med sina mörka blad.

Några som däremot drog igång så fort de hörde talas om jord var tävlingschilin Erotica. Fick hem dom på bara nån dag och sådd 3/2 och tio dagar senare har vi detta;

Tävlingschili Erotica 10 dagar e sådd

Tävlingen går till som så att jag småningom väljer ut en av plantorna som deltagare i tävlingen. Sedan gäller det flest mogna frukter den 12 september vinner. Om man vill vara med ska man höra av sig till @chilidrottningen och Tant Grön för anmälan, sedan tagga bilder på sin planta med #tgerotica. Kul grej!

Paprikan som jag började prata om att skola om.. tja de behöver fortfarande det. Nu är iaf jorden som ska användas för ändamålet intagen och lagd på värmegolv för upptining. Hoppas på att få lite jordtid innan nästa helg.

Paprikorna växer väldigt bra

Annons

2 reaktioner till “Finaste vintertid!

 1. Fina paprikaplantor som är på gång hos dej, här har en orange sort grott, de andra två soretrna var nog inte grobara. Är det för sent att så paprika nu tro?
  Däremot har auberginerna börjat titta upp. Jag sådde lejongap idag men det är gamla frön så vi får se hur det går. Har för mej att jag sått gamla såna förut och det har gått. Jaja, bara prova, går det så går det.
  Provade ”En plats under solens” tips om att lägga frön mellan nåt tyg, fukta det, stoppa i plastpåse och hänga på elementet. Palsternacka, gamla paprikafröna och echinacea. Och idag hade echinaceor grott! Jättekul! Satte dom i jord så får se om de klarar fortsättningen också. De andra sorterna har jag inte så stora förväntningar på men man vill ju testa. Frön har överraskat förr.

  Gillad av 1 person

  1. Paprikorna är inte försent! Bara de kommer upp kn de ju dra på ordentligt. Lustigt när man tänker på’et egentligen, jag odlade paprikor med en klass en gång. Vi odlade, mätte och gjorde diagram – o helt galet vad de växte! Jag har aldrig haft så fina plantor vare sig förr eller senare. Det behövs nån liten unge som håller på tölar med dom kanske 😄
   Vissa frön verkar ju kunna gro i all evighet, dock inte mina gamla lejongap, det blir bara mögel.
   Bra tips om frötestet! Då slipper man ju gå och ha en massa förväntningar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s