Publicerad i varmbänk

Bygga varmbänk

Varje vår går jag och tänker på att jag ska göra en varmbänk. För att det verkar som att man kan tjuvstarta lite innan de riktiga odlingen går igång. Ett år tog jag tom en hösilagebal som börjat bli varm och körde in en massa av det i växthuset i hopp om att det själva brinningen skulle fortsätta. Det gick ju inte, förmodligen kom det in för mycket syre i materialet och förbränningen avstannade. Så silaget fick nöja sig med att bli täckgödning, men det gick bra det med. Annars har det bara inte blivit av. Förrän nu!

Igår anlade jag en varmbänk. Det går lite fortare att säga det än att göra, men härligt att få kroppsarbeta med grep och skottkärra.

Innan jag började gick jag runt i trädgården och provplacerade pallkragarna på ilka ställen. Att hitta det varmaste läget i april är inte samma sak som i juli. Anläggandet gick till som så att tre pallkragar placerades på höjden, framför chilikiosken i söderläge. Det finns en stor buske vid sidan som skuggar morgonsolen, men ganska tidigt kommer den förbi den och då är det fullt gass resten av dagen.

Kragarna kläddes med diverse gamla överkast (mha häftapparat) bubbelplast och till sist isärklippta svarta sopsäckar. Fokus på värme och värmeupptag alltså.

Pallkragarna kläs också med plast på insidan eftersom jag har för avsikt att fortsätta odlandet i den efteråt. Då håller de lite längre annar går det bara något år innan de ruttnar. I lådan varvade jag färsk hästskit från platsen där hästarna äter sitt hö, med ett par kärror hösilage direkt från balen.

Vet inte om det har betydelse om höet/halmen man har i har legat öppet för luften därför gjorde jag så. När man ser en rykande dyngstack så har ju den halmen inte legat ute för väder och vind innan den hamnade i stacken så den kanske måste vara ”färsk” för att gå igång? Samma sak med hösilaget, en nyöppnad bal kan gå igång, men sällan det som ligger utspritt.

Jag trampade till alltihop och avslutade med ett lager hösilage. Förresten, vattnade med någon kanna varmvatten emellan också. Till sist vattande jag rejält med varmt vatten, körde i en termometer, la på en ullfilt och ett plåtlock.

Lite svårt att veta temperaturen direkt från start eftersom jag vattnat med varmvatten, men kanske 5˚är rimligt att anta? När vattnet hällts på blev det iaf 31˚.

24h timmar senare ger avläsningen att det är 29˚!!😃 Vågar jag tro att den är igång på riktigt redan? Himmel och pannkaka vad det här är spännande, ännu mer än vad jag trodde faktiskt. I klass med att gå och glo på tomatfrön när de är nysådda 😍 eller nästan ännu mer 😄

Roligt med lite riktigt trädgårdsarbete och ett nytt projektförsök!

Nu blir det snabbkoll av tempen innan turen går mot jobbet!

Annons

4 reaktioner till “Bygga varmbänk

  1. Det där blir ett spännande projekt! Jag gjorde en varmbänk för några år sen, den blv varm och llt men jag kommer inte ihåg om det blev några plantor. Nåt blev det väl men jag har inte gjort nåt mer försök sen. Men det blev jättefin jord!

    Gillad av 1 person

    1. Jag tänker att jag kanske är ute i senaste laget, snart kan man nog så ändå, men det är kul att prova. Det verkar nästan som att värmen börjar dala igen, imorse hade det sjunkit en grad sen kvällen innan. Typiskt nog hade batterierna till termometern gett upp nu gick det inte att läsa av. Så nu blir det svårt att sova 😉 men som du säger, det borde bli verkligt bra jord av’et sen. Bara det är väl värt jobbet tänker jag 😀

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s