Publicerad i Odling, varmbädd, varmbänk, växthus

Sådd i varmbänken och gratis värme i växthuset

Projektet varmbänk har såhär långt gått precis som det borde enligt det jag har sett och hört. 28/4 byggdes den, redan efter ett dygn började den öka i temperatur, då låg den på 29˚. Dagliga kontroller visade på 33˚, 37˚, 39˚, 44˚, 41˚, 43˚, 45′, 44˚, 35˚, 35˚. Temperaturen har inte gått upp till nivåer jag läst om men då kanske den håller på ett tag istället. Eller så mäter jag inte tillräckligt djupt ner i bädden.

Det blir redigt mycket mögel på ytan av bädden. Jag tror att det inte ska ha någon dålig påverkan på grödorna sen, antar att det är ett naturligt fenomen för att det finns syre där. Det blir ju ändå ett rejält lager med jord som kan ta hand om det.

Igår la jag på jord från trädgårdslandet (jordfabriken) och den fick ligga tills idag för att bli lite varm innan fröna också kom i.

Det som planteras är rädisor, spenat, mizuna, olika salladssorter, ruccola. Tanken är att de ska vara snabba så att jag snabbt får grönt till bordet. Och även för att jag tänkt använda den här odlingsstationen till sötpotatisarna sen.

Sådd av grönt till sallader om inte alltför många veckor.

Spenat och ruccola nedmyllat tillsammans som breddsådd, resterande är satt i rader.

Tid från start av bänk till sådd 28/3- 7/4 är alltså tio dagar. Nu ska jag försöka hålla koll på hur länge bädden alstrar värme, det kan vara bra att veta om man ska räkna ut hur pass tidigt man kan dra igång nästa år.

Bygget och utfallet av värmen i den här bädden inspirerarde mig ordentligt. Och med ny insiration kommer mer energi och experimentlusta.

När tanke och handling äro ett finns ingen tid att förlora. Växthuset behöver hålla värmen och därför grävde jag lite snabbt ur en bit av bädden, la i en bajs- och hölasagne, trampade ihop, vattnade med varmt vatten, la på en svart sopsäck och ställde på de plantor som kan komma att frysa även därinne om det blir ordentligt kallt. Plantorna täcktes sen med bubbelplast.

Två dagar senare är det varmt ordentligt under plasten. plantorna ser ut att klara sig även om jag snart kommer behöva vädra där för det blir väldigt fuktigt därunder.

Golvvärme i bädden.

Det känns så himla roligit att ha kommit på det här, nu får jag hoppas att värmen räcker ett tag.

En till sak som är skoj är att försöket med att täcka bäddarna med plast i höstas var ett verkligt smart drag om jag får säga det själv. Det har hållt kvar fukten och höjt värmen i jorden med några grader vilket ger att det pågår en nedbrytning därinne nu. Egentligen så som jag trodde och hoppades på att det skulle bli. Min förhoppning var ju att det också skulle finnas lite maskar där – och det gör det! 😍

Annons

3 reaktioner till “Sådd i varmbänken och gratis värme i växthuset

 1. Snartsnart kan du ha egenodlat året runt🙂.
  Varmbänk är spännande projekt. Funderar på om det skulle vara bra med nån sorts isolering runt kanterna?

  Gillad av 1 person

  1. Ja det vore ju underbart!
   Om vi pratar om den i växthuset så tänker jag att om man lägger ut varmbädden lite utanför där det ska bli varmt så kommer det nog räcka till ändå. Idag var det 30° under bubbelplasten hos plantorna. Som lägst har det varit 6° men då har det ju också varit – 6° ute en natt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s