Publicerad i sommarblommor, täckodling, trädgård

Den blomstertid är här nu 🌸🏵️🌹🥀🌻🌼

Jösses vad jag är nöjd över sommarblomsrabatten! Så som det växer och blommar och håller sig (iaf så här långt) utan att torka ihop och bli fult. Det mesta som växer där är förodlat på ett eller annat sätt. Jag sådde en massa gamla frön både i den här delen av rabatten men även i de gamla delarna, men jag kan inte se att det har kommit upp något av det. Jag direktsådde ringblommor som är på gång men som ännu inte börjat blomma.

Rabatten är lagd direkt på gräsmattan, föst ett lager hästskit sedan täckt med hösilge. Vartefter har jag lagt på lite mer hösilage där det har velat komma igenom gräs. Vid planteringen gjorde jag en grop, la lite jord i och satte i plantan. Vattnade gjorde jag bara vid planteringen och någon vecka efter. Visserligen har vi haft tur som fått lite åskskurar nu och då det hjälper till att hålla torkan stången, men jag tror verkligen att täcket är nyckeln till fuktbevarandet och näringstillgången.

Sådderna började med jätteverbenan (i januari) som inte börjat blomma än men som är jättepampig, hög och stadig (tråkigt nog är den svår att göra rättvisa på bild, kameran vill inte fokusera på de smala höga stjälkarna). Sedan satte jag flera olika cosmos, vallmo, klint, paradisblomster, zinnia, lövkoja och malva ute i lådor (i februari). Såhär i efterhand hade det varit bättre att vänta med det, malvan mår visserligen bra av en köldknäpp (stratifiering) men comsosen fick jag så om flera sorter av då de inte grodde bra alls. Det enda fröt som grodde av de gamla gamla fröna var en vallmo så ”färska frön funkar” gäller.

Luktärtorna såddes v12 och har efter en seg start – länge tänkte jag att det nog blir som vanligt, inte så mycket av det alltså. Men där fick jag fel, de är ljuvliga och växer ända upp i äppelträdet ❤️ Och precis som alla säger – ju mer blommor man plockar, desto fler blommor blir det.

De som såddes inomhus tidigt var tobak och lejongap – båda levererar grejt! Dessa båda såddes tidigt, i början av februari, lejongapen har omskolats i kluster och tobaken en/två i varje kruka. Till nästa år: flera olika sorter och färger och inte så många av samma. Kanske måste man inte tömma fröpåsen.. Tursamt nog för mig som gillar olika och mycket färg så har lejongapet både gula och helrosalila inslag. Tobaken heter Deep Purple och lejongapet är Raspberry Soda.

Jag sådde även rudbeckia Cherry Blossom, jag gillar rudbeckior väldigt mycket men den här gången gick det väl sådär. Av ca 40-50 frön blev det 6 plantor, de ser fina ut men har inte börjat blomma än, kanske skulle de ha behövt sitta mer i solen, där de sitter är det ganska skuggigt.

Lövkojan är nog det enda som helt dog bort. pga först en liten strimlus som tydligen gillade korgblommiga växter och sedan spiken i kistan för den lilla kraken med den chilisprej som jag använde för att försöka få bort lusen. Lärdom; skit i sprejen!

Malva är väl helt fantastiska! Sorten Silver Cup är favoriten och är stadigare och har större och fler blommor än de blandfrön som jag satte (som också är fina men som inte tar för sig lika mycket).

Dahlior är nygammalt för mig, har haft såna för länge sen men det gick inte särsklit bra. Att täckodla dom är tydligen jättebra, förutom lite snigelangrepp så är de toppenfina! Och vilka härliga färger. Favoriten såhär långt är nog Night Silence, stor, rostigt vinröd skiftande mot lite brunorange. Snygg i alla stadier från nyöppnad knopp till påväg mot överblommad, lite rufsig men ändå fin i färgen. De sticklingar jag tog på dahliorna ser också fina ut, jag håller tummarna för att de ska hinna blomma. Eftersom de sitter tätt planterade i stora krukor kommer det isf att bli ett verkligt potpurri av färger 🪅🎊 Det jag behöver tänka på är att stötta upp de högre sorterna i tid, Patches har lagt sig och jag vågar inte resa upp den ifall den skulle gå av. Dahliorna är inköpta på Magnolia Nossebro ett ställe som jag gärna skulle åka och besöka, de har förutom dahlior även pelargoner och liljor. Just nu känns det som att jag nog vill ha ännu fler dahlior nästa år. Konstigt 😇

Jag förgrodde knölarna i påsar i mars inomhus. När de kunde bo i växthuset fick de en kruka med lite mer jord i och sen åkte de ut när det var varmt nog.

Zinnia är en helt ny bekantskap och den ser kanske inte så mycket ut för världen en i taget, men en seg liten blomma på stadiga stjälkar, låååång hållbarhet som snitt och stor blandning av färger. Me like! De sista bilderna är från en lite högre sort som tydligen då också är lite senare, kanhända blir det också lite större blommor.

Liljor och gladioler alltså! Gladiolusen har precis börjat blomma och är lite knepigare, den behöver ha stöd – vilket jag inte har satt dit och då lägger de sig gärna platt, när jag försökte resa upp en så gick den av så man måste nog vara med i tid. Liljorna sitter i zinkbaljor och har varit stadiga och prunkiga som attan! De är påväg att ge upp nu men då de inte blommar allt i ett svep så har det varat ganska länge. Både gladiolus och liljor förgroddes i jordpåsar i växthuset i slutet av mars. Liljorna hade nog inte behövt det utan hade funkat att sätta senare, som det blev var jag nästan lite orolig att de skulle börja blomma innan de kom ut. Alla knölarna kommer från Lidl.

Med hjälp av den här täckodlade blomsterrabatten och lite knölar har min trädgård fått ett högsommarflor den inte haft förut. I vanliga fall är trädgården fin med de tidigta vårlökarna, allium, perenner som blommar fram till midsommar men sen har det varit rätt tomt fram tills de senare perennerna som flox, salvia, solhattar mm kommer igång. Det här är verkligen roligt!

Annons

2 reaktioner till “Den blomstertid är här nu 🌸🏵️🌹🥀🌻🌼

  1. Så fin din trädgård är! Det är en sån tillfredställelse när man får skörd av såväl grönsaker som blommor när man lagt ned pengar och tid på sådder och plantering. Allt går inte bra men det är man nog inställd på så allt som GÅR bra gläds man över. Det har varit torrt i sommar även om det kommit nån skur ibland så har det inte trängt så djupt ned, åtmininstone här. Täckodlingen har varit guld värd där det gått att ha det.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s