Publicerad i Hur går det?, Odling

Odlingsrapport såhär långt

Efter att ha avverkat den fjärde arbetsveckan känns det som att man är på banan igen och saker börjar rulla på. Det är dock lite svårt att acceptera mörkret som kommer allt tidigare och ännu värre blev det just för att temperaturerna sjunkit ordentligt. Vi har nu haft den första och ev är den andra frostnatten på ingång 😭 Visserligen ska väl temperaturen gått upp lite igen men fortfarande – det känns som höst, och det är bara början av september! Pumpaplantorna frös inatt och som ren tur klarade sig själva pumporna, de ligger nu skördade och skyddade i stallet så länge.

Och när man jobbar full tid finns inte spelrum för att hinna med allt det där som man hann förut. Nu får man välja. Antingen skörda tomater. Eller ta ut hästen. Eller ta en cykeltur. Eller vandringstur. Eller plocka blommor. Hårt liv. Vilket som är alla de där sakerna sånt som jag gör, och nu när man har kommit in i den riktiga skörden av tomater kanske det är läge att börja utvärdera sorterna. Jag vet att jag har sagt det förut och glömt bort det i februari, men jag SKA inte ha så många sorters tomater nästa år. Kanske jag nån gång kommer att komma ihåg det. Om jag upprepar det tillräckligt många gånger.

Tankar som finns är både organsiatoriska och prioriteringar som kan göras.

Paprika och chili

De mår inte bra av att växa vid södergavel i däck. De plantor som står framför växthuset i krukor är betydligt bättre trots att de var sämre från start. Det kan hända att jag istället ska ha mina dvärg- och ampeltomater där. Kanske väggen framför stallet är ett bättre alternativ för paprika och chili.

Sötpotatisarna

De har definitvt haft bra läge, växer så de nästan spränger kragarna – hoppas bara det finns något under all bladmassa också 😃

Tomaterna framför stallet

Mycket bra läge för dom, även här passar det bra för dvärgar, busk- och ampelsorterna.

Påletomaterna

Kanske behöver jag inte ha tomater även i landet, det blir rätt mycket ändå.. och iår har de inte varit fullt så bra som de var förra året..

Pumpa & potatis

Samplanteringen av dessa har iaf fungerat utmärkt vad gäller pumpan. Jag. Har. Aldrig. Varit. Med. Om. Att. Något. Har. Vuxit. Sig. Så. Stort! Vad jag tror är två eller kanske tre pumpaplantor har växt ut över nästan hela potatislandet. och potatisen ser inte ut att skämmas för sig heller. Den har rejält med blast och blommor så det borde finnas skörd där med. Idag blir det att ta bort blasten, plötsligt (verkligen helt plötsligt) visar flera tecken på bladmögel, för några dagar sen var de hur fina som helst. Och med borttagning av potatisblast i ser jag problem med samodlingen som jag inte sett förut. Det är väldigt svårt att ta bort något som pumpa växer tillsammans med utan att få med själva pumpan. Nåväl, iår är det ju ett ickeproblem eftersom de frusit och ändå ska bort. Men värt att tänka på inför en ny säsong.

Majs

Den har nog blivit lite undanskuffad av pumpa och potatis även om de ser ut att vara vid liv. Jag tycker det är lite svårt att veta när det är dags att plocka kolvarna? De verkar inte vara fullmatade men å andra sidan blir det kanske aldrig mer än som de är nu?

Bondbönor, ärtor, rödbetor, palsternacka, sallat

Helt ok placering för alla. Bondbönorna behöver något annat typ av stöd, de klättrar inte alls av sig själva och behöver nog snarare något som håller dom under armarna, de har verkligen slängt sig i backen och sen försökt sträcka upp halsen och toppen uppåt. Inte särskilt smart. Palsternackan blir det bara några enstaka av, har jag trångt nästa år kan jag hoppa dom helt och hållet.

Grönkål

Snygga som satan! Men jag vet inte riktigt vad jag ska använda dom till. Späda blad i sallad funkar bra, och som lite slajmigt grillat/stekt tilltugg till mat, eller i en paj bara för att, men göra chips av dom lyckas jag tydligen inte alls med. De blir antingen brända eller just slajmiga.

Lök och vitlök

Vitlöken kom sig, det blev rätt många även om de inte är så stora. De kanske skulle må bättre av att inte sitta i krage och få lite mer gödning, typ preppa med bokashi?

Av de olika sorterna gul lök så tycker jag att Troy och Centurion har vuxit bättre än Stuttgarten Reisen. Och samma sak med all lö egentligen, de har vuxit och jag är nöjd med skörden, men lökarna är inte sådär stora som alla andras på instagram ser ut. De vill nog ha med gödning.

Jordgubbar

Nu i höst ska jag göra ett större land på marken (ta bort pallkragarna) sätta i rader och täckodla.

Dahlior

De som stått soligt har blivit bäst, de behöver bra stöd, grenar som lägger sig får inte lika fina blommor och det de hamnar ibland under bladverket = mindre bloommor. De behöver också lite större utrymme mellan sig än vad de fick iår. De låga sorterna behöver nog stå i krukor eftersom de blivit angripna underifrån av tex sniglar och kanske annat också. Dahliorna (årets sticklingar) som står i tegelhörnan vid huset i krukor har börjat blomma fint och de har typ inga angrepp, så där ska de låga sorterna hamna nästa år.

Gladiolus

Några väldigt fina har det blivit men frågan är om de är värda mödan? De har lagt sig och när det regnat har de inte blivit så värst. Om jag ska ha dom igen så måste de få mer utrymme och också bra stöd. Tror också att de skulle bli bättre och snyggare av att sitta i kluster. Nu sitter de mer på rad.

Rosenskära

De blir HÖGA! Vill inte ha för mycket skugga/konkurrens. Ej under äppelträdet nästa gång. Behöver stöd.

Luktärta

Tornen har funkat men frågan är om de gör sig bättre och blir lättare mot ett ett typ staket? Kanske ska även blomsterrabatten vara byggd i rader? Jag som egentligen inte gillar radplanteringar utan vill ha vindlande stigar och öar här och där med färg och växtlighet..

Lejongap

De är och har varit så otroligt tacksamma! Blommat sen tidig och bara fortsatt utan att bli fula. Dock vill de precis som allt annat lägga sig ner; stöd är alltså grejen. Och fler färger för variation av buketter.

Zinnia

Så fantastisk blomma! Fjärilsdragare, vackra färger, ståtlig och otroligt hållbar.

Tobak

Den har varit fin men börjar allt att se lite skräpig ut nu. Jag är lite besviken på att den inte doftat särskilt mycket, nästa år; se till att hitta doftande och i åtminstone två olika färger.

Tobak Deep Purple

Rudbeckia

Cherry Brandy är toppenfin men skulle vilja ha i fler färger i de mer orangea tonerna. Den funkar förmodligen bättre av att inte sitta i skuggan av äppelträdet.

Malva

Silver Cup!! Helt otroligt fin! Ja, de andra (från blandpåsar) är också fina, men betydligt mindre och inte alls lika hållbara i buketter. De är dock i stort sett över nu, om jag varit med och plockat bort fröställningarna kanske de hållt i ett tag till. Ska till nästa säsong satsa även på någon vit variant. Men så har jag tagit massor med frön. Undrar om den är stabil elller korsar sig? Det skulle mao kunna bli riktigt spännande nästa år.

Klint

De är över nu, eller så har de dukat under pga att andra kvävt dom. Sitter för inklämd mellan storvuxna blommor, bättre att ha i kanterna istället.

Vallmo

Lite samma som med klinten, överblommade. Ska försöka ta lite frön också.

Liljor

Men helt otroliga! Blommade så länge och klarade sig även undan liljebaggarna – hur nu det gick till med tanke på alla insekter som frossat och även pollinerat under den här sommaren?

Solrosor

Det känns som att de bara precis har börjat blomma. Placeringen i grupp var positiv, de får stör av varann och jag har bara gjort en hage runt de yttersta med snöre och fyllt på med fler snören vartefter som de har växt. De ofantligt höga. Kul att jag satte flera olika sorter

Gullskära

Lite samma som klint och vallmo, inklämda fast de blommar först nu så de skulle verkligen behöva ha lite mer utrymme.

Ringblomma

Bra såklart! Blommar och piggar upp både här och där trots att jag var så sen med att så den.

Allmänt

De inre delarna av rabatten är nu mycket svår att komma intill eftersom vissa brett ut sig och andra har lagt sig. Stöd och utrymme kommer bli nästa säsongs ledord. Tur att jag har mycket gräsmatta kvar. Närmast äppelträdet är förmodligen en dålig ide för många växter, trädet tar för mycket av både ljus och fukt.

Ormhasseln ska jag stamma upp, så att dert ser lite mer ordnat ut även på sommaren. Det sitter gul nunneört under den någonstans som inte alls synts iår.

Sorter att ta bort och förändra placeringen av (tomater)

Ta bort:

 • Sweetie (smaksvag)
 • Solguld (spricker och Scotland Yellow har samma smak, högra prod samt spricker inte i samma utsträckning)
 • Ailsa Craig?
 • Delice de Neuilly (jag har bättre)
 • Zimmertomate (såå himla sen iår, konstig smak)
 • Maja (konstig planta, låg prod)
 • Söta Karin; visserligen många tomater, men de är väldigt små och plantan är jättestor.

Kanske kvar:

 • White sweet cherry, pga sin lite unika färg.

Odla ute:

 • 100&1000
 • Garden Pearl
 • Tumbling Tom Yellow
 • Venus
 • Red Robin
 • Jochalos

Tomater att testa till nästa säsong väntar jag lite med, ev räcker det att börja fundera på det i vinter.. 🤓

Sorter att testa till nästa säsong

 • Störbönor i olika färger.
 • Hitta en sort (helst röd) att byta ut Solguld med. Krav: produktiv, god, bättre hållbarhet. Solguld vill gärna spricka.
 • Rosenskära; Kiiro (gul) och Apricot Lemonade (aprikos)
 • Aster; Tower Chamois, Silvery Rose, Tutti

Annons

5 reaktioner till “Odlingsrapport såhär långt

 1. Intressant läsning. Och väldigt strukturerat. Värdefullt för man (jag) kommer bara ihåg fragmentariskt hur det gått med odlingarna här tidigare år.
  Fast jag är dålig på att dokumentera.
  Just nu vet jag att jag inte ska ha så många sorters tomater. Just nu alltså. Sen får vi se hur det blir med det. Jag har redan sparat lite väl många sorters tomatfrö. Men kommer prioritera god, söt smak med bra skörd, skal som är fast vid mognad och lättodlad. Hur jag nu ska komma ihåg det då utan dokumentation…
  Fin den där lurviga solrosen och stor pumpa du fått. Kan du göra nåt gott av pumpan?
  Väldigt fina blommor öht i din trädgård.

  Gillad av 1 person

  1. Jag ska göra allt jag kan för att minnas att inte ha så många sorter 😅
   Hoppas att det ska gå att använda pumporna. Det är ju jättegott att göra pastasås av tex. Kanske ska försöka mig på att sykta? Har inte du gjort det nån gång?
   Ja blommorna alltså! 🥰 Vilken tur att drog igång det projektet 😃

   Gilla

   1. För jättelängesen gjorde jag syltade pumpa men användningsområdet för det är lite begränsat, som tillbehör till kött är det gott. Men det finna säkert massor med recept på nätet. Här har mängden squash tvingat fram alla möjliga sätt att ta tillvara. Matbröd, mjuka kakor, fylld med köttfärs eller svamp, inlagd, bostonsquash, rå i sallader. Pumpa är väl rättså likt?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s