Publicerad i konservering, recept, tomat

Tomatmarmelad

Jag har lite hatkärlek till stora skördar. Jag har ju sen länge listat ut att jag i första hand är odlare, inte skördeförädlare. Så, det är ASROLIGT med stora skördar – en imponerar på sig själv så att säga, men det är OTROLIGT jobbigt att ta vara på och på något vis förädla så att grejerna står sig – en vill under inga omständigheter låta det bli förstört. Så det är bara att gilla läget och masa sig in i köket och bli där ett tag då och då.

I år har det blivit en hel del tomatmarmelad. Jag har varierat med olika färger och med mer eller mindre sting av chilli. Jag gjorde även några burkar som smaksattes med saffran.

Gul tomatmarmelad på gång.
Blandade marmeladsorter

Receptet jag använt ser ut som följer:

  • 1kg tomater en/blandade färger.
  • 1kg syltsocker
  • 2st chilis (välj styrka efter egen smak, jag har känslig familj som är stingkänslig)
  • Rivet skal och saften av en ekologisk citron.
  • 2tsk vaniljsocker
  • Lite atamon

Koka delade tomater, chili och citron ca 15 min. Mixa med stavmixer direkt i grytan tills allt är mosat. Plocka ur de största tomatskalsbitarna med hjälp av hålslev. Blanda ner sockret och koka ytterligare 20 min. Rör ner atamon. Häll upp på burkar.

Marmeladen smakar ypperligt gott på rostat bröd tillsammans med ost. Eller på kex ihop med lite ädelost.

Annons

En reaktion till “Tomatmarmelad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s