Publicerad i Planera, sommarblommor

Planering för en blommande sommar

Just som man kan märka att ljuset börjar återvända – kl fyra på eftermiddagen är det faktiskt fortfarande ljust trots att dagen är grå och dimmig – börjar det också pirra. Pirra av såiver. Ena dagen tänker jag ”jag har inte alls nån lust att ha sådär mycket plantor. Och fy för eukalyptus! De var ju assega och jättetrista förra året.” Lite slö-surfande och klicketi-klicks så är det plötsligt påväg hem både det ena och det andra. Som tex eukalyptus. Och absolut fler tomatsorter än vad jag hade tänkt. Jag var ju helt nöjd med de jag hade. Tja, vad ska man säga? Oförbätterlig?

Förra årets sommarblommor var fantastiska och mycket kommer jag att köra repris på, fast jag kanske inte behöver ha elva olika rosenskäror. Men det är lätt slinta på klicken när man ser något vackert och känner att ”Det är jag väl ändå värd?”

Helt klart är att jag kommer ha blommorna i konventionella rader, sorterade för att inte lägre sorter ska komma i kläm mellan större. I september var ju rabatten väldigt.. tja.. tät, skulle man kunna beskriva den om man vill vara diplomatisk. Vill man säga som det är kan man kalla den igenvuxen 😆

Jag funderar fortfarande på hur jag ska få till det med ytterligare en rabatt. Sneglade förut idag på området i gamla vinterhagen som är en kandidat. Det skulle nog bli fint där, men det är en heldel jobb med att sprida ut odlingarna ännu mer. Dessutom vill man ha de vackraste nära till där man befinner sig, se blommorna från huset liksom. Har börjat göra en liten lista på blommor som jag kanske inte måste ha närmast utan som kan få bo en bit ifrån, utfyllnadsblommor och sånt. Me sen är det ju också så att tex dahliorna förmodligen skulle gå bättre där eftersom det är lite mer fukt i marken naturligt. Dock skulle även endel grönsaker må bra av att få byta område eftersom jag lyckats anlägga köksträdgården på det mest frostlänta stället på hela gården 🙄 Tur det finns tid att tänka lite till innan man behöver köra igång.

Hur som helst, frön har inventerats och endel har klickats hem. Jag gjorde ju en rejäl beställning på black fröday hos Impecta, Lindbloms tex eukalyptus, Wexthuset hade några intressanta floxar and so on… Jag har gjort ett kalkylark med de frön jag har, sorterat sorter i kolumner, köpta resp egenhändigt samlade frön. Allt kommer inte att sättas men man känner sig som Joakim von Anka när man kan dyka in i sitt dokument och glo på alla frön. Jag tror jag njuter mer av detta än jag skulle göra av att simma i ett kassavalv med pengar 😅

Ett kalkylark med frön – den största av rikedomar?

Som det ser ut nu kommer jag att dra åt svångremmen ordentligt vad gäller rosenskära, endast sex sorter. Samma gäller för luktärtor; fyra så här långt. Det blir dock betydligt mer av det som känns som bös i buketter, utfyllnaden som är det som gör att huvudblommor kommer till sin rätt. Jungfrun i det gröna, reseda, solboll, flera amaranter, rött och grönt tofsgräs, harsvans, judas penningar och olika sorters röllika har tillkommit till siljor, morot och hirs som jag hade förra året.

Så småningom kommer alla som ska sås få ett nytt blad där tidpunkten för sådd kommer in. Jag gjorde ju ett sånt förra året och det har varit till stor hjälp för att hålla ordning och få allt i jorden vid någorlunda rätt tid. Zinnior och sommarrudbeckia blir det fler av. Det som jag bestämt mig för att inte så alls är aster, de var väl fina, men inte så att det inte finns annat som är roligare.

Som jag tidigare nämnde finns nu tid för surfande på nätet för inspiration och här kommer en influens som heter duga: På Jeppas trädgård har de byggt ett underjordiskt växthus! Vilken grej va?! på dirren börjar det grunnas över vart ett sånt skulle kunna stå hemma hos mig, jag menar, man måste ju inte ha ett som är 500kvm, jag skulle nog kanske klara mig på ett som är 50-100kvm 🤓 Principen här med att man har golvet 2,5m under marknivå och väggar av sten/betong håller temperaturen varmare på vintern och mildrar hettan sommartid. De har ingen annan uppvärmning i huset. Det finns fönster i väggarna men det som släpper in det mesta ljuset verkar vara ett isolerplasttak. Jeppas trädgård har inte bara fikon utan även banan och mango – helt otroligt!

Och i tid av väntan på ljus och värme får man börja med lite småsådd och grobahetstester; jag har återigen tagit frö av sommarrudbeckia (Sahara) och har dom just nu i frysen för att de ska få en köldperiod och sen gro utav bara fasiken 😀 (skam den som ger sig, sa envisare än en åsna efter åratal av försök med just rudbeckia)✊. Frön av chili Vampire och Jamaican Bell har grott och planterats i små muggar, citronchili och Padron var ligger på förgroning liksom lite gamla paprikafrön av Korosko och Cornetto. De olika såmetoderna och testerna som jag praktiserar kan man läsa om här. Jag har beställt paprikafrön som nog kommer under nästa vecka.

När man tänker efter är det inte så länge tills det drar igång på allvar, nån vecka till så kommer vi in i februari liksom, det finns ett slut även på den här vintern tror jag…

Annons

2 reaktioner till “Planering för en blommande sommar

  1. Oj vad mycke blommor det ska bli hos dej! Gick det bra med nätet i fjol? Som skulle hålla blommorna på rätt köl. Skulle ju vara fint om blommorna kom lite pöompö så prakten avlöser varann vartefter. Här har bara såtts rotselleri och fröna är från lite varierande årtal alltifrån 2018 till pinfärska. Först verkade det som det grott flitigt i de olika krukorna men det jag förstod rätt snart – det var små ivriga ogräs som glada i hågen tittade fram. Tyvärr tyvärr småttingar, ni får hållas nån annanstans, de rensades bort och nu får vi se när de tänkta fröna behagar gro.

    Gillad av 1 person

    1. Nätet funkade nog bra fast vissa hade behövt två våningar så att säga, de blev högre än vad jag räknade med 😁 så det får det bli den här säsongen 😊 och ja konstigt nog så är ju alltid ogräset först uppe 🙃 iår ska jag kosta på mig köpe ord till frösådderna så att jag vet vad som kommer upp 😃

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s