Publicerad i Odling

Den stora dagen inföll den 9 juni

I år kom den stora dagen tidigare än någonsin. Tror jag åtminstone. Jag har idag skördat och ätit årets första tomat 🍅 😊 Det blev Garden Pearl som vann i odlingshastighet, en nykomling som kommer att få återkomma fler gånger.

Det är en ampeltomat med cocktailstorlek på frukterna, mer rosafärgade än röda, lite syrlig men blir förmodligen sötare längre fram på säsongen. På flera sätt påminner den om Whippersnapper, nästan så mycket så att det kan vara någon som hittat på ett nytt namn på en gammal planta.

Det blir skörd av paprika idag också, de är visserligen inte röda än men sorten är så mild och fin i smaken att den är utmärkt att äta även som gulvit. Tänker att det är bra att ta frukterna så att det kommer lite nya blommor och kanske även växer på sig lite, de är ju inte några mastodontplantor precis.

Zlata

Fick också ytterligare en chiliplanta igår, Citronchili 🍋🌶 det ska bli spännande. Här samplanterad med chokladblomma 🍫

Och nu hade jag tänkt att excellen med alla tomater, paprikor och chilisar skulle in här, men det blev tji på den. Verkar inte som att det går att ladda upp dokument till bloggen, iaf inte på mobil 🙄

Dock är slutsumma antal tomatplantor 88st (kanske skrivit in det tidigare), paprika 8st och chili 11st.

Det som förvånar mig bland paprika och chili är att de växer så olika inom samma sort:

Sweet Banana

Samma storlek på kruka och samma jo… eller förresten.. jag fick ju slut på jord och tog hemjord som jag kryddade med hönsskit. Undras bara vilken som var vilken..? Jäklarns! Jag som tycker att jag är så noga med att ”bokföra” och hålla koll på mina försök. 😇

Den här otroliga värmeböljan är verkligen fantastisk och jag och odlingarna älskart. Dock börjar det nu efter 6-7 veckor utan regn och rekordvärme bli väldigt torrt, risken för skogsbrand är väldigt stor och i brunnen är det lite gränsfall på vatten iaf med tanke på att vi bara är i början av juni.. Men jag vet hur det är, börjar det regna så slutar det aldrig och så vill man ju inte ha det 🙄

Annons

2 reaktioner till “Den stora dagen inföll den 9 juni

 1. Det måste va rekord i tidigt vad gäller tomat. Det är ju en enastående maj vi haft. Vi får se om det kan komma nåt regn , skulle behövas för växtlighet och grundvatten. Det blir mkt jobb också att hålla på o vattna överallt. Det räcker bra med växthuset o krukor.
  Tidiga paprikor har du också. Är de sådda i år?
  Dokumentation ja, jag har ju gjort ett litet taffligt försök o skrivit när och vad som såtts,fast inte i exell. Där är jag total novis.
  Har ju även försökt lla isär de olika sorterna av småplantorna. Det har gått dådär😐. Men nästa säsong, DÅ ska jag va jättejättenoga😉.

  Gilla

  1. Jo det är årets plantor som paprikorna kommer ifrån. Zlata var ju nykomling förra året och då var den också rättså snabb, annars kan man ju få vänta heeeela sommaren på paprika… 😁
   Det är rätt roligt det där, att man alltid ska göra bättre/ordentligare nästa år.. 😅 Vet inte exakt om excelen jag gjort är bästa, inga datum, tider eller nåt faktiskt. Men det kan vara mitt förbättringsområde nästa år..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s