Tomatbiblioteket

Här kommer en presentation av mina tomater. Jag försöker beskriva sorterna så som de funkar hemma hos mig, vilket inte betyder att det blir samma överallt. Kvalité, smak, härdighet och växtsätt varierar beroende av jordmån, ljus, väder och vind. Vilket betyder att man får prova sig fram för att hitta sina favoriter.

Det verkar som att det överlag blir större skörd vid odling utomhus men då får man räkna med att ta in på eftermogning då säsongen är för kort för att allt ska hinna mogna fram. Utom sommaren-hösten 2018, värmen ända in i september-oktober gjorde att många av mina tomater faktiskt hann ‘göra klart’ 😊

Dvärgbusktomater 30-50cm passar till fönsterodling, kruka, som kantväxt. Tjuvas ej.

Venus: Orange, mycket söt när den får mycket sol, produktiv.

Venus inomhus i fönster

Red Robin: Röd, söt, produktiv. Ingår i gruppen Little Birdies

Yellow Canary: Gul, produktiv. Ingår i gruppen Little Birdies.

Jochalos: Gulorange, söt. Odlas ej 2023.

Ampeltomater 40-50vm, passar i kruka, ampel eller i kanten av pallkrage. Tjuvas ej.

Whippersnapper: rosa droppformad, produktiv, snabb

Garden Pearl: rosa droppformad, produktiv, snabb

Garden Pearl

Tumbling Tom Yellow: Gul, droppformad, produktiv. Lite hängiga plantor. Odlas ej 2023.

Anmore Dewdrops: Ny 2022. Röd droppformad, produktiv, god.

Busktomater ca 1m, går bra ute i rabatter eller vid påle. Funkar även inne men tar mer plats på bredden. Behöver stöd. Tjuvas ej.

Scotland Yellow: gula normalstora frukter, otroligt produktiv. God men inte fantastisk smak, bulksort. Passar att ha i sallad, göra marmelad, såser och till matlagning. Starkväxande planta.

Solguld: svensk kulturarvssort. Gula normalstora frukter. Är mycket lik Scotland Yellow, men inte lika starkväxande och lite sämre hållbarhet på frukten, spricker gärna i skalet när det blir stora temperaturskillnader natt/dag.

Solguld

Grinch dwarf cherry: Nyhet 2022, den ska bli ca 50cm, runda, gröna tomater som ska anta en lätt aprikos färg när det är dags att skörda. Oj, blev högäxande och helt gröna små runda frukter (ej aprikosfärgade). God och hyfsat produktiv. ? för odling 2023.

Loxton Lass Dwarf: Nyhet 2022. Ska bli ca 1m med orangea plattrunda frukter. Tetra-cislykopen-tomat. Goda tomater men sent färdig. Jag har inte så mycket tur med dwarfar verkar det. Odlas ej 2023.

Linda: nykomling 2022. Tidig rysk sort, röda frukter lite större än körsbärstomater. Tålig för sol och vind och ska vara bäst att odla utomhus. Plommonformade, hållbara och jättegoda. Bra och tålig som utlovat. Odlas 2023.

Linda

Sibirjak: Nyhet 2022. Röd och produktiv vad jag har hört. Röd, mycket produktiv busktomat. Odlades ute och gav supergoda röda tomater. Ny favorit! Odlas 2023. Kanske ska det få bli några av dessa i stora krukor som kan stå inne den första perioden för att bli lite tidigare?

Sibirjak

Höga körsbärstomater, blir lätt 3m, måste bindas upp. Tjuvas om man inte vill ha en djungel.

Ambrosia Orange: orangegul, ganska små mycket söta frukter. Ska enl forskning vara världens sötaste, jag är inte helt enig men kan inte heller välja bort den. Kan ta över om man inte håller efter tjuvar.

Meiwei röd: en kinesisk sort som är riktigt bra, god och produktiv.

Meiwei mörk: från fröpåsen med meiwei dök en planta upp som gav mörka tomater – helt fantastiskt goda! Och eftersom jag inte kan ha koll på den på något annat sätt så heter den hos mig Meiwei mörk.

Sungold f1: orange, den enda f1 som jag odlar och som jag inte kan vara utan – så himla god!

White sweet cherry: Vit till svagt gul tomat, söt och god.

Sweetie: klassisk röd ganska liten tomat sm växer på klasar som blir längre och längre. Mycket söt, god och produktiv. Prioriterats bort 2022 fast nu ångrar jag mig nästan.

Candy Sweet Icicle: Är väl egentligen inte en körsbärstomat eftersom den både är avlång och spetsig, men smaken känn mer som än sån än nånting annat. Mycket söt och snygg. Låg produktion hos mig varför den går bort iår. Vilket jag just nu ångrar lite med den också. Kommer det nånsin att finnas en tomat som jag verkligen inte vill ha i min odling?

Bumble Bee: gul med orangea strimmor, äggformad, snygg, söt och god.

Rosa: En tomat som jag tappat namnet på men som fått heta Rosa hos mig. Brun-rosa lite speciell med själva ”hållaren” av tomaten är spretig, lik en spindel när tomaten är uppäten. Otroligt god.

Green Envy: Olivgrön, olivformad och det sötaste i tomatväg. Den är lite långsam men helt klart värd att vänta på.

Black Opal: Nyhet 2022. Mörkröd-svart som ska vara sötare än både Chocolate Cherry och Black Cherry. Små snygga, blankt mörkröda tomater, bra produktion och goda, men är det tillräckligt för återodling? Vi får se…

Frötagning; här syns både Black Opal och Potatoleaf Variegated.

Potatoleaf Variegated: Nyhet 2022. Gul, medelstor körsbärstomat. God men odlingsvärd för de fantastiskt vackra bladen – som konstverk och ser nästan inte verkliga ut. Återodlas 2023.

Stormin Norman: Nyhet 2022. Fick olika färg på två frukter från olika plantor, den ena var det röda frukter, den andra lite brunröda. Multiflora-liknande klasar med små frukter. Båda goda men tillräckligt för återodling? Bild se Loxton Lass.

Höga normalstora tomater, går bäst i växthus. Har ännu inte hittat så många som jag gillar och har fortsatt odla i den här kategorin.

Greken: fröna kommer från en tomat jag åt på Zakynthos för ett par år sen, kanske är det från början en f1 för plantorna har varit lite knepiga. Iår ser de dock ut att bli riktigt bra. En ganska stor, röd tomat som är köttig. Mycket bra i sallad. Låg produktion och seg mognad. Odlas ej 2023.

Kaleidoscopic Jewel: mörk/svart med mönstrad nacke. Tålig och som enträget producerar på när andra har gett upp.

Moonglow: stor, orangegul – mkt god! Tomaten i mina tankar när jag cyklar 9 mil (händer jättesällan och är gööörjobbigt) Lite långsam och ger inte jättestor skörd hos mig men jag ger inte upp denna goding 😍 Hög halt av tetra-cis lykopen. Nu har jag fjäskat färdigt för denna, ett fåtal (iofs jättegoda) tomater, men alldeles för låg produktivitet. Odlas ej 2023.

Moonglow

Tangella: orangegul, god, bra produktion. Hög halt av tetra-cis lykopen.

Indigo Rose: Min första svarta. God och supersnygg men sååå seg! Jag har kämpat i många år med den men nu går den bort sen ett par år tillbaka, det finns andra typ lika snygga som inte väntar exakt hela sommaren med att bli färdiga.

Alice’s Dream: nykomling hos mig och är tomaten som alla pratar om 😁 flerfärgad gul med svart nacke, stora frukter men plantan ska inte bli vansinnigt hög. Den ska också vara bra i kyligare förhållanden. Höga förväntningar på smaken. Vi får se..

Höga bifftomater, går bäst i växthus för att hinna mogna. De flesta har ganska lång utvecklingstid.

1884: blank, rosa, produktiv och väldigt god.

1884

Black Beauty: Svart som går mot röd vid mognad. Produktiv och supergod.

Black Beauty

Lucinda: ger snygga grönstrimmiga stora tomater men det stannar inte med det, den har ett skirt finflikigt och mycket dekorativt bladverk också. Den här har jag på altanen ihop med pelargoner, fuchsior och andra dekorationsblommor. Helhäftig. Blir utomhus i kruka dryga metern hög.

Ilse’s Orange Latvian: orange tetra-cis lykopensort. Mycket god, bra produktion.

Ilse’s Orange Latvian

Black Russian: Mörk åt det bruna hållet går mot rosa när den blir klar. God men inte jätteproduktiv och ganska sen, senare än flera andra av biffarna. I odlingarna 2021 ville den spricka men det kan också ha att göra med de de stora temperaturförändringarna vi hade under perioden då den skulle bli klar. Prioriteras bort 2022.

Orange Crimea: Nyhet 2022. Orange, produktiv och supergod. Vacker. Tetra-cislykopen sort. Liknar till viss del Ilse men kanske ännu mer produktiv. Återodlas 2023.

Lagringstomater, funkar bra både ute och i växthus, skördas med fördel innan de mognat för att lagras i en sk piennolo eller som hos mig, på brickor/i backar i rumstemperatur.

Vesuvio Giallo: gul toppig mycket god som färsk, mognar förhållandevis tidigt och lagrar riktigt bra. Kanske lagarna den ännu bättre om man plockar av dom innan de är mogna.

Regina: röd toppig med hygglig lagringsförmåga. God och produktiv. Eller inte, återodlas ej 2023.

Ponderosa: Drottningen av lagringstomater. Gul-aprikos. Mognar efter jul, håller tills de är slut. Hos mig är det ungefär i maj. Någon nörd hade sparat den i tre år och det funkade. Smaken är inte så stor men minst lika bra som de spanska som kan köpas i affären.

Bombeta: Nyhet 2022. Röd, toppig och god, mognar sent och lagrar bra. Återodlas 2023.

Annons