Publicerad i Hybrider, pelargon, sticklingar

Pelargonerna

Apropå pelargoner.. jag har inhandlat några nya små sticklingar som ska bli spännande att se vad de är för enar. Knapaträdet, Swanland Pink, Jägershus Hidingebro, Minnie, Barbara Hines, Anita och Rushmoor Richard Selby. Knapaträdet är en gammal sort med en intressant historia som man kan läsa om här, den är också bevarad i Grönt Kulturarv.

Jag har även tagit sticklingar på pelargonerna från vinterns gräddhylla och de börjar växa på nu, Love-li och Love-lo; Kärlekspelargonens bebisar är lätta att föröka, liksom Bigitta (egen hybrid, zonal) och Herrgårdspelargonen (direktrotad i vanlig plantjord).

Mina egna hybrider växer på och jag har tagit sticklingar på dom. Dessa är något segare på att rota sig än de ovanstående. Jag har kunnat ta skott på alla utom den vita som är för liten än och som då såklart är den som jag helst skulle velat föröka.. Knapphetspricipen alltså, mänskligt (knasigt) betende som gör att vi människor instinktivt vill ha det som det finns lite av. Sitter i ryggmärgen. Nåväl, får hoppas den växer till sig snart så att det går att klippa av något från den.

Lilla Vita

Och ja, jag borde inte låta dom gå i blom än om jag vill ha fina kraftiga plantor men det är ju 1) så himla spännande att se vad de ska få för färg och 2) är det inte rätt coolt att de faktiskt blommar innan de ens har kommit från så byttan där fröet sattes? 🤓 De är ju inte bara dvärgpelargoner utan nästan mikrodvärgar.

Bebisar av lill-pellisen, 2a kullen

En annan av hybriderna från lill-pellisen har inte fått rötter än men visar tecken på att få en spännande färg (och igen, jag borde tagit bort knoppen, jag vet..)

Jag väntar väldigt mycket på att pelargonerna i jordkällaren ska börja växa nu när det är ljus där och allt. Sist jag tittade hade det inte hänt ett skit. Men det är ju också precis samma temp där nu som det var mitti vintern så det kanske inte är så konstigt.

Funderar lite över vad som går bäst att rota pelargoner i. Jag brukar alltid klippa av dom och bara ställa i vatten. De allra flesta får rötter hyfsat fort. I somras satte jag i jord direkt och det gick finemang då, men när jag nu har tagit ett skott på en zonartic så ville den inte alls i jord och vatten verkar inte heller vara dens favo. Dock har den inte dött än så någonting måste väl ända ha varit rätt.

Det har grott ett frö av Älvdalen, det är verkligen intressant att ett av typ 101 frön gror. När jag gjorde grotest i fuktat papper i påse på element grodde inte ett enda och jag har sått i omgångar hela hösten och vintern. Nåväl, den här är såklart otroligt söt och gullig och jag har höga förväntningar på den.

Bebis av Älvdalen, zonalpelargon

Har man en psykisk störning när man ser någons superfina blommande pelargon med en näbb på instagram och verkligen får binda sina fingrar för att inte kommentera; ”Vilken fin frökapsel, du glömmer väl inte att så den?” 🙈

Annons

3 reaktioner till “Pelargonerna

  1. Oj va många pelargonsorter du har! Så spännande att se vad som kommer fram. Tycket det är lite si o så med pelargoner, de är tåliga och kräver inte mycket på sommaren och på hösten är de förstås dom finast när det är dags att flytta inomhus om de bott på altanen. Jag försöker ta skott, lyckas få dom att rota sej ibland men ibland går det inte alls. Den fina lilla jag fått av dej blommar nu. Ska man alltså knipsa av den? Det känns allt svårt🤔.

    Gillad av 1 person

    1. Man behöver inte det men den växer sig säkert kraftigare om den inte får blomma direkt. Jag tycker att det är så fint att de är så små och ändå har blommor. Vad blev det för färg på den du fick? Mamman är rosa med vitt i mitten.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s