Publicerad i chili, chilisås, fermentering, konservering, tomat

Fermenteringen 2020

Fermenteringen gick halvbra får man väl säga. Det såg så lovande och fint ut först:

Tomater och chili på jäsning.

Jag använde samma strategi som jag gjorde på chilisarna förra året och som du kan läsa om här. Med den lilla skillnaden att de fick en plastpåse med vatten på toppen för att hålla frukterna nere under ytan och därmed minska risken för mögel. Tomater och chili fick samma behandling.

För det första: det har gått lite troll i detta med chili (spinn, löss, möss osv) i förra årets nybörjarfermentering upplevde jag inga problem över huvudtaget. Den här gången blev ena satsen helt förstörd, det hade möglat, och inte lite.. Så det blev en liten omgång, men TJENA VA STARK !

När man är precis i post-covid kan jag avråda från att hantera stark chili. Fick host- och nysattacker så insidan höll på att komma ut när chilin mixats och skulle läggas över i burkarna 🤧🤯 trots fläkt på max och altandörr öppen.
Salsan som mixades i den urdiskade mixern blev det en het variant av den med..
‘Varför vill du odla sånt där? Vill du ta kål på oss?’ sambon är mycket frågande till varför man har såna plantor, tar hand om frukterna osv.

Svårt att svara på. Först är det ju lite coolt, 2 milj sc liksom! Sen, ba wow vicken fin planta! Oj, läskigt skrynkliga frukter! En dutt på tungan känns som en sakta pyrande eld och efter en halvtimme, flera glas mjölk och yoghurt mår man bara illa.. Tja, jag vet inte, det är ju synd att slänga.. 😉🙃😝 Man får helt enkelt droppa i ett litet litet uns i maten. Den kan komma att räcka lääääänge.

Tomatsalsa tv och chilisås i de mindre burkarna på Bhut Jolakia

Salsan är gjord av de fermenterade tomaterna, äppelcidervinäger och för att dämpa hettan, 1/2dl socker. Ganska god tycker jag att den blev till sist 😋 Visstja! En skvätt askorbinsyra. Jag är nu lite rädd för mögel faktiskt.

Annons

2 reaktioner till “Fermenteringen 2020

  1. Alltså, det här med chili. Jag är beredd att hålla med sambon. Ok, en fin planta som prydnad och några frukter att smaksätta maten med i lagoma doser. Låter som det är riskabel hantering vid omhändertagandet. Skulle nog tänka ”begränsa chiliodlandet”. Men sweetchilin från dej är god. Men då räcker det kanske med några få frukter?

    Hjälper socker mot helveteshettan?

    Gilla

    1. Ja det är som alltid med socker – det blir mycket godare! 😸 Vi får se hur det går med begränsandet.. 🙃 Iår har det ju blivit väldigt dåligt med skörd trots många fler plantor..

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s