Publicerad i #nodig, jord, kompost, täckodling

No dig och skapa mer jordfabriker

Sist var jag ju lite fundersam över klimatet i bäddarna i växthuset. Nu har jag tänkt ut ett experiment för att se om det går att få igång jorden och nedbrytningen även därinne. Hämtade in ett par skottkärror med gräs+hästskit, slängde på ansenlig mängd hönsskit, vattnade och täckte med plast. Eftersom hästdyngan är blandad med spån kan det vara bra med tillförsel av kväve (hönsskit) och nu är det ju inga plantor där som kan bli brända eller få för mycket bladmassa så..

I det märkliga året 2020, utomhus 14° i november

I komposten har jag tänkt ut en plan med att blanda jord och köksavfall för snabbare jordtillverkning. Eller för att trimma maskarna/anställa fler på rätt ställe.

[Kommer maskarnas fackförbund bli glada/protestera? Mina försök syftar ju till bättre miljö för maskarna men de kanske inte gillar att få ‘ligga ute’ på jobb, eller inne blir det ju när de får bo i kompostbehållaren. Ojoj! Nya bilder i mitt huvud: maskar med hattar på huvudet kommer på rad, arga ansikten. Plakat o grejer. Hur ska det gå?]

Well.. Jag tror nog att de kommer bli glada om det ger dom möjlighet att bli fler och som dessutom håller sig mätta.

Jag har läst lite från Charles Dowdings sida och blir väldigt intresserad. Han skriver om rätt andelar brunt (jord antar jag) och grönt (icke nedbruten material antar jag igen). Jag ha inte riktigt greppat vad som är ‘rätt andel’ ännu men det kanske visar sig? Väldigt intressant hur som helst och lockande att experimentera.

I landet har alla gamla krukplantor fått bli början till nytt material, jag samlar ihop löv för att täcka alltihop med. Det tar sin tid, krafterna räcker inte med elakt virus i kroppen, men det som är gjort är gjort och lite är mer än inget. Jag är lyckligt lottad som inte blivit dålig på riktigt.

Förresten har det ju kommit en film som heter Kiss the ground som ska handla om jorden och microorganismerna som vi är så beroende av. Det ska bli spännande att se den, och tänk, bara tänk om det är något jag kan använda mig av med eleverna i skolan? *hoppashoppas 🙏

Annons

3 reaktioner till “No dig och skapa mer jordfabriker

 1. Tror nog dina maskar kommer bli jättenöjda när du ska måna så om dom;).
  Visst är det härligt med mullig, svart jord! Även om man inte ska gräva i onödan så är det jäklit härligt att grepa runt i fin jord. Här håller jag på och lägger ut bottenskiktet från gödselhögen, som ser ut som fin jord, nån om dan så länge mildvädret håller i sej, på odlingsbäddarna och sen täcker med ett lager halm (har inget gräsklipp kvar just). Det känns som det blir en gosig miljö därunder för mask och andra jordlevande organismer, mat och värme, kan man begära mer som mask? Så länge det är så här milt kan man ju gräva ner kompost också. Verkar som nedbrytning till jord går snabbare om det finns jord förut.
  Jag tänkte jag ska vattna på lite dåodå i växthuset, det är som du säger, jorden känns torr och ”död”. Även lägga dit lite maskmat också ibland.

  Gilla

  1. Så här långt ser mitt försök i växthuset ut att vara bra. Under plasten håller sig fukten och temperaturen är också ca 5° varmare än utanför. Lite käckt faktiskt.
   Det är coolt, i lannet där jag lagt på så mycket hö och gräsklipp och nu var det bara lite bös på ytan, resten är fin och mullig jord ❤️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s