Publicerad i gurka, Odling, Odlingsrapport, tomat, vÀxthus

Tomat- och gurkrapport 2019 đŸ…

I Ă„r blev det ca 45kg tomater allt som allt. Det Ă€r en ansenlig mĂ€ngd, speciellt om man betĂ€nker att 4/5 delar av familjen konsumerar 1/10. Betyder 9/10 (ca 40kg) i mig och min mun. Ganska mycket blĂ„sor i munnen men förskrĂ€ckligt gott och vÀÀldigt nyttigt. För ett par Ă„r sen pĂ„ hösten fick jag under en lĂ€ngre period en konstig jĂ€rnsmak i munnen, började frukta för alla möjliga konstiga sjukdomar, vad kan man inte allt ha om söker pĂ„ nĂ€tet liksom? Efter att ha gjort omfattande provtagningar visade det sig att jag var kĂ€rnfrisk och sĂ„dĂ€r framĂ„t jul avtog jĂ€rnsmaken. UngefĂ€r samtidigt som tomatförrĂ„det ebbade ut. Utan att ha nĂ„gra forskningbaserade evidens tĂ€nker jag att det förmodligen Ă€r sĂ„, överkonsumtion av tomater ger jĂ€rnsmak men verkar inte vara farligt. Och kĂ€kar glatt vidare. 😃

För att reflektera om Ärets tomatodling i siffror sÄ; sÀsongen blev ca 1 mÄnad kortare Àn förra, tomatavplock slutet av sep 2019 jfrt slutet av okt 2018. Betydligt varmare hela sÀsongen 2018. Totalt sett skiljer det inte mer Àn ca 5kg pÄ sÀsongerna men skillnaden Àr en betydligt större mÀngd inplockat omoget i Är.

Sex backar varav tvÄ fÄr stÄ svalt ett tag till (i försök att mogna lÄngsamt) iÄr istÀllet för tre brickor pÄ eftermognad förra Äret.

Blandade fÀrdiga tomater

Som alltid Àr det lite svÄrt att summera, bestÀmma sig för vad som varit odlingsvÀrt osv, sÀrskilt med tanke pÄ att det Àr mycket kvar som ska mogna fram.

Helt klart Ă€r att de frön som togs av Karintorps Söta Karin och Jordgubbstomat har kommit för att stanna – trots att de nog Ă€r hybrider har de varit superbra och Ă€ndĂ„ hyfsat lika i smak, form frĂ„n planta till planta. En fĂ„dd planta som jag var lite skeptisk till (biff, som sĂ€llan gĂ„r sĂ€rskilt bra hos mig) Semente Selzionat visade sig ge jĂ€ttegoda, stora och lagringsvĂ€rda tomater. Det Ă€r tydligen en sort som Ă€r i köpt pĂ„ Madeira. Brandywine Yellow blir ocksĂ„ kvar.

Father Frost har jag testat klart, inte sÄ god, gav enstaka tomater och krallig planta. Golden Queen var helt ok, lite bÀttre hÄllbarhet Àn Solguld, vi fÄr se om den blir utbytt av Golden Queen nÀsta Är, man kan inte ha hur mÄnga gula som helst liksom.

NÄgra Àr sÄ sjÀlvklara för fortsatt odling att jag knappt behöver nÀmna dom men gör det iaf: Garden Pearl, Whippersnapper, Venus, Yellow Canary. Sungold, Green Envy, Bumblebee. Ponderosa, Principe Borghese för att de Àr hÄllbara. Har en annan fÄdd som heter Sugar Drops, kanske inte sÄ söt som namnet fÄr en att tro men bra hÄllbarhet och fin fÀrg (orange). Indigo Rose förstÄs. Vi fÄr se hur det blir med Irish Candy.

NÀsta Är ska jag testa Wilma och sen hittade jag nÄn pÄ fb som sÄlde 200 (!) sorter tomater med bra beskrivningar, spÀnnande! Och dÄ mÄste nÄgra sorteras bort, sÄ Àr det bara.

Ska Ă€ven se om jag kan fĂ„ tag i en sort som heter nĂ„got med Ambrosia, den ska tydligen vara Ă€nnu sötare Ă€n Sungold – uppmĂ€tt med siffror och allt – nördigt vĂ€rre alltsĂ„!

Till nÀsta sÀsong ska en del jord bytas ut, det ska lÀggas in koskit, hönsskit och tÀckmaterial, för baske mej om det inte ska bli stora biffar!

Vad gÀller gurkan sÄ har sorten Hopeline, som gÄr under benÀmningen ampelgurka, varit förtrÀffligt bra. Jag satte och odlade som vanlig gurka, klÀttrande frÄn jordbÀdd, de har vÀxt som attan och anvÀnt persikan som stöd. Goda redan som pyttesmÄ, rikgivande och tÄlig. Gick Àven bra att lÀgga in, hela och skivade. Mera sÄnt! Lousia, en slanggurka har Àven den varit bra men man fÄr vÀnta lÀngre pÄ att de ska vÀxa till Àtliga och de Àr ocksÄ mer kÀnsliga under tillvÀxten.

Hopeline
Blandade omogna tomater
Ponderosa

Och sÄ sÀger jag som jag brukar pÄ hösten:

NÀsta Är, dÄ ska jag inte ha sÄ mÄnga sorter. Och inte sÄ mÄnga plantor.
Annons

2 reaktioner till “Tomat- och gurkrapport 2019 đŸ…

 1. Fin tomatskörd du har fÄtt. Och gurkskörd.
  Bra ordning pÄ sorter ocksÄ. Jag lovar ju mej sjÀlv att bli mer strukturerad för varje Är men det gÄr sÄdÀr.
  HĂ€r blev det inte sĂ„ mycket Ponderosa som jag önskat med tanke pĂ„ att de kan lagras lĂ€nge. Det skyller jag pĂ„ de smĂ„ jordflugorna som invaderade sĂ„dderna för mej trots ”fin” köpjord😐. NĂ€sta sĂ€song ska jag prova med min egen frĂ„n landen. Och vara noga med namnandet😉.

  Gillad av 1 person

  1. Jag har varit slarvig och inte tagit nĂ„gra frön den hĂ€r sĂ€songen, hoppas att jag har kvar av favoriterna. Dock hittade jag den Ambrosia Orange pĂ„ en firma i Belgien igĂ„r, sĂ„ nu Ă€r de första nya fröna inhandlade. Kan tillĂ€gga att de Ă€ven hade en massa fina chilis.. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s