Dahliabiblioteket

Här är de flesta av dahliorna jag hade under 2022. Alla är fantastiskt fina och några är otroligt fantastiskt fina 🥰

När jag planerade förra årets blommor var tanken att ha alla färger. Att kunna gå ut och plocka en bukett i vilken färg och komposition som helst. Och så blev det verkligen, ett cirkustivoli som jag gillar såå mycket! Sen är det såklart så att man gillar vissa blommor ännu mer än andra och det jag upptäckt är att jag nog inte är helt såld på de som är tvåfärgad typ Patches. Det ska jag inte ha fler av iaf. Däremot flerfärgat ton i ton som Labyrinth och Night Silence är så vackra 😍. Boll och pompomsorter har också blivit favoriter, kanske för att de står så länge som snitt. De enkla älskar jag för att de drar till sig en massa pollinatörer ❤️🐝🦋. Jag har upptäckt en förkärlek till småblommiga, att de riktigt stora är svåra att få att komma till sin rätt i buketter där de små liksom bara passar hur som helst.

Många skrev om problem med tex bärfisar och tvestjärtar förra året och jag hade en hel del av det men inte så att de förstörde något. Fö insåg jag sent på säsongen att det nog inte går att överdriva gödsling, i alla fall inte på mina marker. På sensommaren vattnade jag med bokashilak en gång i veckan och då orkade de med igen, de hade liksom börjat tappa fart där i slutet av augusti. Ett annat misstag var att plantera för tätt, ska försöka hålla åtminstone 50cm emellan nästa gång. Att ha de lågväxande i krukor var toppen, året innan blev det inte mycket av dom då jordlevande kryp gick hårt åt dom.

Här nedan finns ett bildgalleri med namn på de flesta av de jag hade. Några är onamnade pga att jag är osäker på vilken av dom det är (jag tror alltid att jag ska komma ihåg men icke..) Jag kommer efterhand att lägga till beskrivningar om höjd, storlek, snitt/inte, med reservation för hur de har växt hos mig (vilket inte betyder att den gör så överallt, jag har ganska magra och torra marker). Jag tänker inte ge mig in i förklaringar om vilken sorts det är med risk för att jag säger fel, tycker att det är lite svårt att veta skillnad på tex näckros och småblommiga, pompom och boll.

Jag har köpt alla knölar hos Magnolia de har stort utbud, bra pris och är bra att ha att göra med om det blivit fel. Dessutom har de en dahliautställning som är helt makalös.

The Queen of Sunset: Labyrinth. Hög tallriksdahlia i rosa och aprikosa toner, hyfsade stjälkar och bra till snitt.

Vi får se vad dahliasommaren 2023 bjuder på men det ligger många i önskelistan, besöket hos på Magnolia under sensommaren höjde habägeret igen 😁

Annons